Bli kjent med det nyfødte barnet

Dette er øyeblikket du har gledet deg til de ni siste månedene: å få treffe og bli kjent med barnet ditt! Hva ser, hører og føler de? Hva vil du føle overfor barnet ditt og hvordan utvikles tilknytningen?
Barnets utseende

Slik ser ditt nyfødte barn ut

Spedbarn kan se litt merkelige ut helt i starten: De kan se klemte eller rynkete ut og til og med ha blåmerker etter fødselen. De kan ha «storkebitt» – røde merker som forsvinner i løpet av få dager. Hendene og føttene kan være blåaktige. Alt dette er helt normalt. I løpet av de neste få dagene vil huden deres glatte seg ut, hodene blir rundere, og fettlaget på huden som beskyttet barnet i magen, vil forsvinne.

Barnets sanser

Dette kan nyfødte barn se, føle og høre

Spedbarn kan se svart, hvitt og grått fra det øyeblikket de er født, men de kan bare fokusere på ting som er mindre enn 25 cm borte. De kan se ansiktet ditt når du holder dem i armene, og de kan til og med holde blikket ditt et lite øyeblikk.

Spedbarn kan også høre og bli skremt av høye lyder. Det ser ut til at spedbarn liker myke stemmer best. Barnet vil gjenkjenne stemmen din. Å snakke med barnet bidrar til å utvikle et toveisforhold, noe som er viktig for barnets fremtidige sosiale egenskaper. Det er ikke viktig hva du sier, men barnet vil reagere best på en mild, syngende stemme.

Barnet ditt kan allerede gripe. Prøv å berøre håndflaten deres eller stryk på føttene.

Spedbarn kan også lukte – de vil gjenkjenne lukten av kroppen din, og dette gjør at de føler seg trygge. Etter at barnet ditt er født, bør du ha hudkontakt med barnet og mate det før du dusjer.

Lek og kommuniser med barnet så mye som mulig. Spedbarn er glad i å bli omfavnet fordi de har vært vant med å ligge trygt i livmoren, så omfavnelser gjør at de føler seg trygge.

Hud-til-hud

Hudkontakt med den nyfødte

Berøring er utrolig viktig for spedbarn – det er derfor barnet plasseres på magen din like etter fødselen. Hudkontakten hjelper deg og barnet å knytte bånd, og kan trøste dem når de er urolige. Husk at barnet ditt liker å bli tatt på, og at dette er en viktig faktor for deres emosjonelle utvikling.

Slik knytter du bånd med den nyfødte

Barneeksperter beskriver knyttingen av bånd som de svært intense følelsene av tilknytning du utvikler for barnet. Du kan få en nesten overveldende følelse av kjærlighet og hengivenhet – og et sterkt ønske om å ta vare på og beskytte det. Å knytte bånd er en svært individuell opplevelse, og du må ikke bekymre deg dersom dette ikke skjer umiddelbart. Husk at barnet er en helt ny person, og at uansett hvor søte de er, så vil det ta tid å bli kjent med dem. Ekte knytting av bånd mellom forelder og barn utvikles og styrkes bare gjennom at du tar vare på barnet.

For begge foreldre er hovedfokuset å bli vant til å ta vare på barnet – være nær det, snakke med det, holde og omfavne det. Dette øker din selvtillit som forelder, og gir også barnet den beste emosjonelle starten i livet. Ta kontakt med helsepersonell eller jordmor dersom du har noen spørsmål eller bekymringer.

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Mer informasjon
Mer informasjon

Ta med deg barnet hjem: Hva du kan forvente deg

Les mer

Finne en ammeveileder

Les mer