Oppbevare og tine brystmelk

Brystmelk er veldig dyrebar. Følg retningslinjene og rådene under om hvordan du skal oppbevare og tine brystmelken din slik at du kan bevare alle de viktige næringsstoffene og minimere bakteriell kontaminering.
Retningslinjer

Retningslinjer for oppbevaring og tining av brystmelk

Hvor lenge kan brystmelk oppbevares i kjøleskapet? Hva med frossen brystmelk eller melk som har romtemperatur? Medela anbefaler bruk av følgende retningslinjer for oppbevaring av brystmelk.

Retningslinjer for lagring av nyutpumpet brystmelk (til friske barn født ved termin)

Romtemperatur
16 til 25 °C

(60 til 77 °F)

Kjøleskap
4 °C (39 °F)
eller kaldere

Fryser
-18 °C (0 °F)
eller kaldere

Opptint brystmelk i kjøleskapet

Opptil 4 timer er best

Opptil 6 timer for melk utpumpet under meget rene forhold*

Opptil 3 dager er best

Opptil 5 dager for melk utpumpet under meget rene forhold*

 

 

Opptil 6 måneder er best

Opptil 9 måneder for melk utpumpet under meget rene forhold*

Ved romtemperatur: Opptil 2 timer

Kjøleskap:
Opptil 24 timer

Må ikke gjenfryses!

 

 

*Retningslinjer for utpumping av melk under meget rene forhold:

Mammaen må vaske hendene med såpe og vann eller bruke en alkoholbasert håndrens før pumping av brystmelk. Pumpedeler, flasker og pumpeområdet må være rent. Det er ikke nødvendig å vaske brystene og brystvortene før pumping.

Disse retningslinjene for lagring og tining av brystmelk er en anbefaling. Kontakt helsepersonell eller en ammespesialist for mer informasjon.

Tips

Tips til frysing og tining av brystmelk

 • Dersom du pumper små mengder brystmelk flere ganger om dagen, må du passe på at du ikke blander melken før alle porsjonene er avkjølt i kjøleskapet. Ikke tilsett nypumpet melk direkte i melk som allerede er avkjølt.
   
 • Ikke oppbevar brystmelk i kjøleskapdøren. Velg heller den kaldeste delen av kjøleskapet: bakerst på hyllen over grønnsaksskuffen.
   
 • Du kan bruke melkeflasker eller oppbevaringsposer for frysing av brystmelk. Ikke fyll flaskene eller posene mer enn 3/4 fulle ettersom melken vil utvide seg ved frysing.
   
 • Merk flaskene eller posene med datoen melken er pumpet.
   
 • Ikke tin eller varm opp frossen brystmelk i mikrobølgeovn eller i kokende vann. Dette er for å unngå at vitaminer og mineraler går tapt, og for å unngå å skolde barnet.
   
 • For å beholde alle komponentene i morsmelken intakt, er det best å tine frossen melk over natten i kjøleskapet. Alternativt kan du holde flasken eller posen under varmt vann (maks. 37 °C).
   
 • Roter flasken eller oppbevaringsposen forsiktig for å blande fett som har skilt seg ut. Unngå å riste eller røre om melken.
   
Nyttige produkter
Nyttige produkter
Mer informasjon
Mer informasjon

Brystmelkens sammensetning

Les mer

Mate barnet ditt med utpumpet brystmelk

Les mer