Ta med deg barnet hjem: Hva du kan forvente deg

Mange nybakte foreldre kommer hjem med sitt nyfødte barn og stiller seg selv spørsmålet, «Hva gjør vi nå?». Disse første dagene og ukene hjemme vil være fulle av spennende nye opplevelser som også kan føles litt overveldende.
Tidsorganisering

Styr tiden din hjemme

Det viktigste først: Ta hånd om alle umiddelbare behov som du eller barnet måtte ha, og ta deg deretter litt tid til å slappe av og puste ut. Du trenger tid til å bli vant til rollen som mor, og lære hva dette innebærer! Be partner, familie og nære venner om hjelp med huslige oppgaver, som å lage mate, gjøre rent, løpe ærender og ta vare på dine andre barn.

Å styre tiden hjemme med barnet kan være krevende. Å holde kontakten via mobiltelefon, e-post eller sosiale medier kan være en grei måte å dele fødselsinformasjon og bilder på. Du bør også la folk få vite når du er klar for besøk og telefonsamtaler – eller ikke. Det er helt greit å koble ut, ta en lur og nyte den lilles første dag i denne verden.

Spedbarn er ofte litt søvnige de to–tre første dagene etter fødselen, men du kan forvente at babyen din blir mer våken, aktiv og høylytt etter disse første dagene. Dette betyr at barnet vil begynne å si fra når det er sultent, og dette følger ikke nødvendigvis det skjemaet du forventet.

Sørg for å amme barnet når det viser tegn på å være sultent, som bevegelser med munnen eller suging. Se etter tegn på at barnet får nok melk, for eksempel seks eller flere tissebleier, tre eller flere bæsjebleier og 8–12 eller flere matinger i døgnet. Pass også på at du har avtale med helsestasjonen for en vektkontroll noen dager etter at barnet har kommet hjem fra sykehuset. Barnet bør legge på seg ca. 20 g om dagen, eller 140 g eller mer i uken.

I løpet av de første dagene hjemme vil du ta alle de opplysningene og rådene du har lest eller hørt, og sakte utvikle en foreldrestil som passer for deg og din familie. Hver dag vil være forskjellig. Nyt barnet ditt, og gled deg over din utvikling som mor.

Slik kan far hjelpe til

Slik kan far hjelpe til

I disse første dagene er din partners rolle annerledes enn din – den er også veldig spesiell og unik. Det beste partneren din kan gjøre, er å hjelpe deg med å skape en slags kokong i hjemmet: en behagelig, stille plass der du og barnet kan amme uforstyrret. Han kan måtte ta seg av alle telefonsamtaler eller folk som ringer på døren, slik at du kan slappe av og fokusere på å bli kjent med barnet ditt.

Selv om du kommer til å være dypt involvert i barnets pleie og mating de første dagene, er det mange måter partneren din også kan knytte bånd med barnet på: berolige barnet ved å holde det hud mot hud inntil brystet, hjelpe til med bading eller til og med bare sitte med dere for å nyte de spesielle øyeblikkene amming skaper. Partneren din kan også støtte deg ved å skifte bleier, tilbringe tid sammen med deres andre barn og hjelpe til med husarbeidet. Etter hvert kan han mate barnet med utpumpet brystmelk etter at ammingen er godt etablert (vanligvis etter tre–fire uker).

Hvert barn er forskjellig, og det vil ta tid å bli vant til deres nye liv sammen. Dersom du har spørsmål eller bekymringer, må du ta kontakt med helsepersonell eller ammeveileder.

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Mer informasjon
Mer informasjon

Finne en ammeveileder

Les mer

Amming mens du eller barnet er sykt

Les mer