Ammestillinger

Det finnes mange ammestillinger. Det er faktisk ingen regler om hvilken posisjon som er den riktige, men enkelte ammemønstre vil fremme riktig sugetak, svelging og amming generelt.
Viktige retningslinjer

Forskjellige ammestillinger

Selv om det under svangerskapskursene læres bort mye om stillinger, er det ingen riktig eller gal måte å amme barnet på. Vanligvis velger mødre å veksle mellom forskjellige stillinger. Det er verdt å prøve ut stillinger for å finne ut hva som fungerer best for deg og barnet ditt.

Viktige retningslinjer for alle ammestillinger:

 • Sett deg godt til rette. For å støtte utdrivingsrefleksen bør du sitte i en avslappet stilling.
 • Hold barnet tett inntil kroppen, mage mot mage, godt støttet av armen som holder rundt barnet. Hvil armen på puter dersom dette er bedre.
 • Ha litt drikke til deg selv stående innenfor rekkevidde.
 • Form brystet med den ledige hånden i samme retning som barnets munn, enten vertikalt eller horisontalt.
Forskjellige stillinger

Favntak (vuggestilling)

Favntaket er den vanligste ammestillingen. Den fungerer nesten overalt.

Denne stillingen er bra for erfarne ammende mødre og diende barn. Den er ganske vanskelig for nybegynnere, fordi mor ikke kan gi optimal støtte til barnet når det skal ta sugetak.

 1. Pass på at barnets nesetipp er foran brystvorten. For å få sugetak i denne stillingen må barnet bøye hodet lett bakover. Dette vil gjøre det enklere å svelge og puste.
 2. Bruk den ledige hånden til å forme brystvorten i samme retning som barnets munn.

Unngå å trekke barnet mot brystet ved å dytte på barnets hode. Dette vil begrave barnets nese og forhindre at du ser ansiktet. Barnets lepper skal være utoverbøyde.

Korsvis favntak

Korsvis favntak gjør det mulig for deg å støtte barnet optimalt under tilvenningsfasen. Når barnet har lært å ta sugetak riktig, fortsetter mødre ofte med favntakstilling.

 1. Ta barnet i armene som vist på bildet. Hendene dine støtter hodet, underarmen støtter ryggen. Dersom du har barnet i høyre arm, ammer du det med venstre bryst og omvendt.
 2. Form brystet nedenfra med den ledige hånden. Det formede brystet og barnets munn vil passe perfekt sammen.

Når barnet har fått sugetak og ammer, kan du ta barnet i den andre armen og skifte til favntakstilling.

Sideamming

I denne stillingen er støtten for sugetaket optimal: Det er enkelt å føre barnet til brystet, og du kan se hele barnets ansikt.

Dette er en veldig bra stilling for amming av nervøse barn, fordi det å holde barnet tett inntil kroppen gjør at det føler seg tryggere.

Det er også en god stilling for amming av søvnige barn. Bare plasser barnet slik at det nesten sitter ved siden av deg.

 1. Barnet lener seg mot din venstre arm når det ammes fra det venstre brystet, og mot din høyre arm når det ammes fra det høyre brystet.
 2. Hendene dine støtter hodet, underarmen støtter ryggen.
 3. Barnets føtter er mellom ryggen din og stolryggen. Barnets kropp er bøyd i en 90°-stilling.

Hvilende sideleie

Dette er en behagelig stilling for erfarne ammende mødre, som kan brukes om natten. For nybegynnere er det en ganske vanskelig stilling.

 1. Legg barnet ved siden av deg, mage mot mage.
 2. Barnet skal være nedenfor brystet ditt (brystvorten skal berøre barnets nese). Støtt opp barnets rygg med et håndkle eller en pute.
 3. Barnet fornemmer brystvorten og skyver oppover for å nå den (dette gjør at nesen bøyes bort fra brystet og lar barnet puste fritt, svelger riktig, og dere ser inn i øynene på hverandre).

 

 

 

Nyttige produkter
Nyttige produkter
Mer informasjon
Mer informasjon

Hva er riktig sugetak?

Les mer

Grunner til å bruke brystpumpe

Les mer