Flex™-teknologi – en helt ny pumpeopplevelse

Med en unik brysttrakt du kan justere til din egen form. Medelas nyeste innovasjon er utviklet for å gjøre utpumping enklere og mer effektivt – les videre for å finne ut hvordan

Medela FlexTM - woman pumping with Flex

Når du pumper ut brystmelk til babyen – uansett om det skjer av og til eller hver dag – ønsker du at opplevelsen skal være så behagelig og effektiv som mulig.

Brysttrakten, den delen av brystpumpesettet som settes over brystvorten og brystet når du pumper, spiller en viktig rolle for både komfort og effektivitet under fjerning av melk.1 Med dette i tankene har Medela alltid etterstrebet å tilby et utvalg av brysttraktstørrelser som passer til ulike brystvortediametre. Likevel funderte teamene hos Medela på om brysttrakten kunne bli enda bedre.

Rom for forbedring

En brysttrakt har to hoveddeler; en tunnel der brystvorten kan bevege seg frem og tilbake, og en videre, vinklet del som settes over brystet, og som kalles en trakt. Ideelt sett bør den følge formen på brystet ditt og ikke klemme det sammen, som dr. Danielle Prime, Breastfeeding Research Associate hos Medelas Medical Research-avdeling, forklarer: «Åpningsvinkelen på en typisk brysttrakt er 90°. Selv om denne traktfasongen fungerer godt, ligner den ikke på mange bryster jeg har sett i forskningskarrieren min!

«Vi funderte på om denne delen av brystpumpen kunne påvirke fjerningen av melk, i tillegg til å tilpasses en større totalkomfort for moren. Vi visste at den kunne optimaliseres», sier hun.

Danielle og kollegene hennes brukte Medelas database av 3D-skanninger av lakterende bryster – den første i verden – for å studere brystets ulike konturer og fasonger.2 «Vi fant ut av vinkelen på 90° faktisk kunne være ganske begrensende for enkelte mødre», sier hun. «Vi oppdaget også at brystvevet kanskje ikke kom lett inn i trakten, og den første delen av brysttrakten som berørte brystet, var den harde ytterkanten som kunne gi ubehag.»

En ny vinkel for utpumping

Dette fikk forskerteamet til å eksperimentere med brysttraker med ulike vinkler.3 De oppdaget at med en vid vinkel på 120° kunne mødrene få brystvorten lenger inn i brysttrakttunnelen, men kanten kom bort fra brystet og økte faren for lekkasje.

Men med en vinkel på 105° fant teamet nøyaktig det de var ute etter: «Vinkelen på 105° passet godt til brystets kontur. Det var kontakt på hele brysttraktens overflate, og ingen sammenklemte punkter langs brystvevet. Vi tenkte at dette virkelig kunne gi forbedret komfort og støtte melkestrømmen gjennom melkekanalene bedre», sier dr. Prime.

Når du pumper, må brystvorten være midt i tunnelen for at den skal kunne bevege seg fritt og unngå gnisning. Forskerteamet fant ut at en vinkel på 105° bidro til dette også. «Ved å åpne traktvinkelen litt kan brystvorten være i tunnelen når pumpingen begynner. I dag har to tredjedeler av mødrene ikke brystvorten i tunnelen når pumpingen starter. Den er lengre bak, unna tunnelen, så det er vanskelig å se om den er godt sentrert», sier dr. Prime.

I tillegg kan brystvortens omkrets øke med 2 til 3 mm når du pumper eller ammer,4 slik at traktstørrelsen må være litt større enn brystvorten, som dr. Prime forklarer: «Brysttraktstørrelse handler om at brystvorten og tunnelen stemmer overens, ikke om BH-størrelse. Vi vet at mange mødre velger brysttraktstørrelse fordi det står L på esken, og de har store bryster. Og dette er ikke riktig.»

Som en generell regel skal brysttrakttunnelen være 4 mm større enn omkretsen på brystvorten før du begynner å pumpe. Den gode nyheten er at Medela tilbyr fem tunnelstørrelser: «Bruk vår veiledning for tilpassing for å være sikker på at du får den optimale størrelsen basert på brystvortens omkrets», sier dr. Prime.

Ny oval fasong og myk kant

Og nyskapningene stopper ikke her. I et flott eksempel på samarbeid mellom eksperter – inkludert brukersentrert design, teknikere, forsknings- og produktspesialister – i tillegg til tett samarbeid med ammende mødre, ble trakten utviklet slik at den fikk en oval fasong som kunne roteres 360°. Dette betydde at mødrene kunne bevege den rundt brystet for å få god tetting.

«Vi beholdt traktvinkelen 105° rundt hele den ovale fasongen, der ingen deler var mer åpne enn andre», forklarer dr Prime. «Så ingen måter blir feil. Mødre kan plassere brysttrakten der de synes den passer best til brystets fasong.»

«Brystets fasong og kontur kan variere avhengig av hvor fullt eller tomt brystet er, og den nye trakten kan tilpasse seg dette også: «Nå kan mødre prøve ut ulike måter å holde den ovale brysttrakten på, for å se hva som føles best under pumping», sier dr. Prime.

Og til slutt ga Medelas teknikere den nye PersonalFit Flex™ brysttrakten også en myk, glatt og fleksibel kant. I tillegg til å gi god passform og en behagelig pumpeopplevelse, gjør dette at trakten sitter tett og skånsomt mot brystets fasong.

Tid for å teste

Nå som den ovale brysttrakten med 105° var klar, var det tid for å teste den. Teamet utførte fire kliniske studier med mødre som pumpet – på sykehus, hjemme og i laboratoriet hos Medelas hovedkvarter i Sveits.5

«Den ene testen var et detaljert videoopptak av brystvortens bevegelse under pumping. Vi hadde et lite brystvortekamera, det var morsomt! Dermed kunne vi se hvordan dynamikken til brystvortens bevegelse endret seg med denne nye, bredere brysttraktvinkelen», forteller dr. Prime. «Det vi så, var bevis på at mødres brystvorter oppførte seg nøyaktig slik vi hadde forutsett det med 3D-skanningene.»

Med positive resultater fra denne utprøvingen gikk teamet videre til å teste med både mødre som utelukkende pumpet og mødre som pumpet av og til, på sykehus og hjemme. Hva syntes de?

Tobarnsmor Manuela fra Sveits var imponert: «Jeg hadde store bryster og hadde alltid problemer med å finne riktig plassering med runde brysttrakter. Med den ovale PersonalFit Flex™ brysttrakten var det enklere å finne en plassering som var god for meg, og det var mye mer behagelig. Jeg tror melkestrømmen ble bedre også, kanskje fordi det var lettere å finne plasseringen der brystvorten skulle ligge.»

«Mødre føler at PersonalFit Flex™ brysttrakten er utformet for å passe bedre til brystets fasong», sier dr. Prime. «Dette er helt logisk, ettersom den lar brystet forme seg etter brysttrakten, fremfor at man må tvinge brystet inn i trakten.»

Tobarnsmor Jeannine fra Sveits er enig: «Første gang jeg prøvde den nye PersonalFit Flex™ brysttrakten, tok jeg den på og tenkte "Oj, den bare passer!". Med andre brysttrakter måtte jeg prøve to eller tre ganger før jeg klarte å plassere den riktig. Jeg tok på den ovale, og den passet første gang. Det er synd at jeg ikke hadde den ovale trakten fra begynnelsen av – kanskje jeg hadde pumpet bedre!»

«Vi har funnet ut at de fleste mødre starter med trakten i vannrett stilling, noen med vertikal og færre med skrå stilling», sier dr. Prime. «Og mange mødre bytte deretter plassering eller prøver andre måter å holde den på under senere pumpeøkter.»

Mer melk

Men den kanskje viktigste testen fokuserte på effektiviteten til den nye PersonalFit Flex™ brysttrakten – ville den øke mengden av melk som mødrene pumpet ut?

For å finne ut dette utførte Medelas forskere en randomisert, kontrollert studie,6 der de inviterte mødre som bare eller nesten bare hadde ammet i én til seks måneder (og derfor hadde en etablert, konsistent melkeforsyning) til å dobbeltpumpe i 15 minutter med én brysttrakt, og deretter gjøre det samme en uke med en annen brysttrakt. Halvparten av mødrene brukte den nye, ovale 105° brysttrakten først, og de andre startet med en rund 90° trakt.

«Vi viste at når mødrene bruker den nye brysttrakten, fikk de en betydelig større mengde av melk», sier dr. Prime. «Når vi ser på prosentandelen av tilgjengelig melk som fjernes, kan vi også si at trakten forbedrer tømmingen av brystet betydelig. De faktiske tallene var en 11 % større mengde av melk og 4 % mer tømming i gjennomsnitt.»

Hvordan Flex™-teknologi gir fleksibilitet

Alle Medelas elektriske brystpumper er nå tilgjengelige med Flex™-teknologi: Swing Flex, Swing Maxi Flex og Freestyle Flex. Alle disse brystpumper inkluderer brysttrakter i to størrelser (21 mm og 24 mm). Eller hvis du leier en Medela Symphony med PersonalFit™ PLUS brysttrakt, kan du kjøpe den innovative nye PersonalFit™ Flex brysttrakten for å bruke med pumpen.

Disse elektriske brystpumpene har også en kobling som er behagelig å holde, med integrert overstrømningsvern (også kjent som lukket system), slik at du kan pumpe i den behagelige sittestillingen som fungerer for deg.

Dette fungerte for Manuela: «Vanligvis når jeg pumper, må jeg sjekke om melken fremdeles renner godt og at ingenting har løsnet. Med denne ovale trakten hadde jeg følelsen av at ingenting beveget seg, og jeg kunne lene meg bakover i en mer avslappet stilling. Jeg var ikke så fiksert på at alt fremdeles satt på som det skulle.»

Jeannine er enig: «Ettersom brysttrakten var plassert annerledes på brystet, kjente jeg at melken strømmet bedre, og jeg kunne lene meg tilbake uten at melken satte seg fast i trakten.»

Mødre som Manuela og Jeannine var altså mer avslappet og komfortable når de brukte den nye trakten, og dette kan forklare økningen i mengden av melk. Stress og ubehag kan hindre hormonet oksytocin, som er avgjørende for frigjøring av brystmelk.7

En annen teori om hvorfor denne nye trakten gir større melkemengder, er at det legger seg tettere inntil brystets kontur. Når utdrivingsrefleksen oppstår, øker melkekanalene i brystet 68 % i størrelse slik at melken kan strømme gjennom dem mot brystvorten.8 Denne nye fasongen og vinkelen ser ut til å hjelpe melken å strømme friere.

Og det er denne type dybdekunnskap i vitenskapen om brystmelkproduksjon som gjør at Medela kan lage disse nyskapningene, som dr. Prime forklarer:

«Medela er et forskningsbasert selskap, det ligger i vårt DNA. Vi investerer i både fagområdene;  'hvordan virker laktasjon'-forskning, og hvordan virker praktisk forskning som dette brysttraktarbeidet vi har utført sammen med mødre. Dette betyr at vi er i bedre stand til å skape et vitenskapelig grunnlag for innovasjon og en dokumentasjonsbase for produktene våre, og dermed kunne hjelpe flere mødre til lengre å kunne gi sine barn den fantastiske melken. Og derfor sier vi at vi bringer forskning til livet, noe som er avgjørende for historien bak Flex™-teknologien – den er et veldig godt eksempel på akkurat det.»

Referanser
  1. Jones E, Hilton S. Correctly fitting breast shields are the key to lactation success for pump dependent mothers following preterm delivery. J Neonatal Nurs. 2009;15(1):14-17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135518410800121X
  2. Muther,M. et al. 3D scans of the lactating breast can be used to investigate the breast:breastshield interface. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
  3. Schlienger,A. et al. Optimisation of breastshield shape with the aim of improving breast expression. Abstract from the 18th ISRHML Conference. Breastfeed Med. 2016;11(2):A3-A75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26894372/
  4. Geddes DT et al. Tongue movement and intra-oral vacuum in breastfeeding infants. Early Hum Dev. 2008;84(7):471-477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262736
  5. ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT02496429; NCT02492139; NCT02719548; NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
  6. ClinicalTrials.gov [Internet]. Bethesda MD: National Library of Medicine, USA, data on file: NCT03091985 https://clinicaltrials.gov/
  7. Newton M, Newton NR. The let-down reflex in human lactation. J Pediatr. 1948;33(6):698-704. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18101061
  8. Ramsay DT et al. Ultrasound imaging of milk ejection in the breast of lactating women. Pediatrics. 2004;113(2):361-367. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14754950