Amming og tilknytning til din nyfødte

Du har gått i flere måneder og sett for deg møtet med babyen din – nå er ventetiden over. De første ukene med amming er tid som skaper et spesielt bånd mellom deg og babyen, og den perfekte anledningen til å bli kjent med hverandre

Getting to know your newborn baby

Når babyen blir født, kan du få en nesten overveldende følelse av kjærlighet og hengivenhet og et sterkt ønske om å beskytte henne. Men å knytte bånd er en individuell opplevelse, så ikke bekymre deg dersom dette ikke skjer umiddelbart. Det tar tid å bli kjent med den nyfødte, og tilknytningen utvikles og styrkes gjennom å ta vare på henne.

For begge foreldre er det viktigste å bli vant til å ta vare på den nyankomne – være nær henne, snakke med henne, holde og kose med henne. Dette øker din selvtillit som forelder, og gir også barnet den beste starten, både emosjonelt, fysisk og mentalt – og det er også bra for ammingen.

Holde babyen hud mot hud

Du har sikkert hørt at hudkontakt er viktig, der du holder babyen med bleie mot det nakne brystet ditt (med et lett teppe eller en jakke over dere for varmens skyld, hvis det trengs). Tidlig hudkontakt, helst innen en time etter fødselen, bidrar til å frigjøre hormontriggere som oppmuntrer den nyfødte til å finne brystet og begynne å suge på brystvorten.1 En studie fant at nyfødte som tilbrakte over 50 minutter i hud mot hud-stilling, hadde åtte ganger større sannsynlighet for å die spontant.2 Og hudkontakt er ikke bare forbeholdt den første timen. Det er fantastisk uansett når babyen trenger å roes eller trøstes, og hjelper også til å styrke melkeforsyningen din.

Hudkontakt har også mange andre fordeler for babyen, som å regulere hjerteslagene og pusten hennes, og å holde henne ved en perfekt temperatur og hjelpe til å opprettholde sunne blodsukkernivåer.3 Hvis du av en eller annen grunn ikke kan være sammen med babyen rett etter fødselen, vil partneren din bli oppfordret til å holde henne hud mot hud for å gi henne disse fordelene og få henne til å føle seg trygg, elsket og varm til du kan gjøre det selv.

Oksytocin: Avgjørende for amming og tilknytning

Det kan være skremmende å tilpasse seg til å være mor, men visste du at disse verdifulle hud mot hud-øyeblikkene er beroligende for både deg og babyen?

Ved hudkontakt frigjør du en kraftig blanding av beroligende hormoner, inkludert oksytocin – som ofte kalles «kjærlighetshormonet» eller «kosekjemikaliet». Dette smarte hormonet frigis når du er nær den nyfødte, og også når du bare kjenner lukten av henne eller tenker på henne, og hjelper deg med å tilpasse deg å være mor på en rekke måter. Det forsterker «morsatferden» din, ting som å kjærtegne, få øyekontakt og bruke et kjærlig språk.4

Det har også angstdempende og antidepressive egenskaper, og kan bidra til å beskytte mot fødselsdepresjon.5 Man tror også at når oksytocin frigjøres tidlig, klargjøres hjernen din for å amme babyen, i tillegg til å stimulere brystene dine til å lage melk.6

Du frigjør også beta-endorfin, et hormon som oppmuntrer deg til å respondere på babyens behov. Ikke bli overrasket hvis trangen til å berolige henne når hun gråter, noen ganger er overveldende. Dette er et normalt morsinstinkt. Beta-endorfin skaper også følelser av glede og ro.3  

Slik ser ditt nyfødte barn ut

Selv om du sikkert synes babyen din er det vakreste du har sett, kan nyfødte se skrumpete og rynkete ut, og til og med ha blåmerker eller spisst hode etter fødselen – særlig hvis du det har blitt brukt prosedyrer som tang eller sugekopp (vakuumekstraksjon).

Babyen kan også ha «storkebitt» – røde merker som forsvinner i løpet av noen måneder – eller hendene og føttene kan ha en blålig farge. Alt dette er helt normalt.

I løpet av de neste få dagene vil huden hennes glatte seg ut, hodet blir rundere, og fosterfettet – det kremete, hvite stoffet som beskyttet huden hennes i magen – vil forsvinne. Ikke prøv å vaske bort fosterfettet, da det er et naturlig fuktighetsmiddel.

I de første dagene trenger babyen bare å få vasket hodet, baken og kjønnsorganene (med mindre hun har mye avføring som gnis utover og må vaskes av!). Du trenger ikke å bade henne.

Å vaske babyen kan være en fin måte for partneren din å knytte seg til henne på og føle seg mer involvert hvis du fullammer. Enden av babyens navlestreng faller vanligvis av i løpet av de første to ukene. Den ser kanskje ikke særlig pen ut, men så lenge den holdes ren og tørr, går det bra.

Få øyekontakt med babyen

Babyen din kan se svart, hvitt og grått fra det øyeblikket de er født (fra rundt tre måneder vil hun kunne se farger tydeligere)7, og kan fokusere på ting som er mindre enn 25 cm unna. Det er nært nok til at hun kan se ansiktet ditt når du ammer – hun kan til og med få øyekontakt med deg i noen øyeblikk. De første dagene vil babyen die ganske ofte, så du vil oppleve denne intime kontakten flere ganger om dagen.

Bruke stemmen til tilknytning

Hørselen til en fullbåren baby er godt utviklet. Fostre reagerer på lyder fra så tidlig som 19 uker ut i svangerskapet,8 og det er bevist at nyfødte foretrekker morens stemme9 fremfor andre og at de også gjenkjenner melodier de hørte i livmoren.10

Når du snakker mykt til den nyfødte, hjelper du henne til å utvikle et toveisforhold, og dette er viktig for hennes fremtidige sosiale ferdigheter.11 Du kan snakke om hva som helst, fra hvem som er på besøk til utsikten fra vinduet – det spiller ingen rolle, nyfødte er et lydhørt publikum!

«Når jeg tok med Iris på trilletur de første dagene, påpekte jeg det jeg kunne se – trær, blomster, barn som lekte», sier ettbarnsmor Anna fra Storbritannia. 

Sang er også en morsom måte å knytte bånd på,12 uansett hvordan sangstemmen din er. «Da datteren min, Leni, var veldig liten, sang jeg for henne mens vi skiftet bleier», sier ettbarnsmor Charlotte fra Storbritannia. «Nå er hun 18 måneder, og jeg synger fremdeles de samme sangene, vanligvis før leggetid, og hun elsker det fordi de er kjente og beroligende.»

Berøringens kraft

Berøring er utrolig viktig for babyen din. Å kose med, stryke, vugge og kjærtegne henne er supre måter å berolige henne på og til å få henne til å kjenne seg trygg,13 i tillegg til at det får oksytocinet til å strømme. Og visste du at hun allerede kan gripe? Prøv å berøre håndflatene hennes eller stryke på fotsålene hennes, og se hva som skjer.

«Vivienne og Marcus elsket å få massert føttene som nyfødte, og nå får de fremdeles fotmassasje ved leggetid. Bare det å holde dem i armene mine så ofte som mulig var en deilig måte å knytte bånd på», sier tobarnsmor Rachelle fra Australia.

Ettbarnsmor Dee fra Sør-Afrika oppdaget at å bære den nyfødte i et bæresjal som hun la rundt kroppen sin, var en annen måte å skape kontakt på. Og det hadde også andre fordeler: «Det bidro virkelig til å etablere ammingen. Nå er hun 17 måneder gammel, og hun liker fremdeles nærheten hun får i et bæresjal.»

Tiltrukket av lukten din

Luktesansen til den nyfødte er også velutviklet og spiller en viktig rolle i tilknytning. Ved fødselen trekkes hun mot lukten av brystene dine – forskere tror at dette kommer av at Montgomery-kjertlene (de små knoppene på areola, den mørke huden rundt brystvorten) skiller ut en olje som har den kjente duften av fostervann.14

Babyen vil også kjenne igjen lukten av kroppen din, og kjenner også forskjell på lukten av brystmelken din og melken fra en annen mamma.15 Og når dere koser med og lukter på hverandre, fører det til en økning i oksytocin, som vi allerede har oppdaget, noe som hjelper med tilknytning og amming.

Og til slutt må du huske at alle mødre og babyer er forskjellige, og det kan ta tid å bli kjent med hverandre. Dersom du har spørsmål eller bekymringer, må du ta kontakt med helsepersonell for råd og hjelp.

Referanser

1 Klaus M. Mother and infant: early emotional ties. Pediatrics. 1998;102(E1):1244-1246. 

2 Gómez AP et al. Kangaroo method in delivery room for full-term babies. An Esp Pediatr. 1998;48(6):631-633.

3 Crenshaw JT. Healthy birth practice #6: Keep mother and baby together—It’s best for mother, baby, and breastfeeding. J Perinat Educ. 2014;23(4):211-217.

4 Britton JR et al. Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics. 2006;118(5):e1436-1443. 

5 Kim S et al. Oxytocin and postpartum depression: delivering on what's known and what's not. Brain Res. 2014;1580:219-232. 

6 Uvänas-Moberg K, Prime DK. Oxytocin effects in mothers and infants during breastfeeding. Infant. 2013;9(6):201-206.

7 Franklin A, Davies IR. New evidence for infant colour categories. Br J Dev Psychol. 2004;22(3):349-377. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.456.5409&rep=rep1&type=pdf

8 Hepper PG, Shahidullah BS. The development of fetal hearing. Arch Dis Child. 1994;6(3):F81-87.

9 Lee GY, Kisilevsky BS. Fetuses respond to father's voice but prefer mother's voice after birth. Dev Psychobiol. 2014;56(1):1-11.

10 Partanen E et al. Prenatal music exposure induces long-term neural effects. PLoS One. 2013;8(10):e78946.

11 Kirk E et al. A longitudinal investigation of the relationship between maternal mind‐mindedness and theory of mind. Br J Dev Psychol. 2015;33(4):434-445.

12 de l'Etoile SK. Infant behavioral responses to infant-directed singing and other maternal interactions. Infant Behav Dev. 2006;29(3):456-470.

13 Moore ER et al. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database Syst Rev. 2012;5(3).

14 Doucet S et al. The secretion of areolar (Montgomery's) glands from lactating women elicits selective, unconditional responses in neonates. PLoS One. 2009;4(10):e7579.

15 Vaglio S. Chemical communication and mother-infant recognition. Commun Integr Biol. 2009;2(3):279-281.

Relaterte artikler
Relaterte produkter
Medela ammeinnlegg for engangsbruk Safe & Dry™ ammeinnlegg engangsbruk

Medelas ultraabsorberende ammeinnlegg er utviklet for kraftig brystmelklekkasje – særlig i den første tiden etter fødselen – og holder deg tørr, komfortabel og sikker både ...