Amming etter én måned: Hva kan du forvente

Ved du når brystmelkforsyningen stabiliserer seg? Eller hvordan barnets diehyppighet og -varighet endrer seg etter hvert som barnet blir større og mer aktivt? Finn ut i vår veiledning om amming etter én måned

Breastfeeding support after one month

Gratulerer – du har kommet deg gjennom den første, urolige måneden med amming. Brystmelken din er nå helt moden,1 forsyningen begynner å roe seg, og brystene vil ikke lekke like mye, eller i det hele tatt, lenger. Ta det rolig, du mister ikke forsyningen – brystene dine blir bare mer effektive i å lage og lagre melk.2 Etter seks uker vil du begynne å se babyens første herlige, tannløse smil, og etter to måneder har du allerede ammet 500 til 600 ganger. Forhåpentligvis er eventuelle problemer med sugetak løst, og nå gjelder det å opprettholde ammingen og nyte helsefordelene og hvor praktisk det er.

Når avtar ammehyppigheten?

Området for «normal» amming for babyer i alderen én til seks måneder er stort – noen dier bare fire ganger i døgnet, mens andre har 13 matinger hver dag.3

«Etter at babyen er omtrent én måned gammel, vil den begynne å drikke mer melk ved hver amming, og det kan gå lengre tid mellom matinger», forklarer den internasjonalt anerkjente ammeeksperten Cathy Garbin. «Babyens mage vokser slik at babyen kan spise mer, i tillegg til at den modne melken holder barnet mett lenger.»

Matingen kan vare i alt fra 12 minutter til nærmere én time – det er faktisk så stor variasjon mellom babyer!3 Men hvis babyen din legger på seg og har et matemønster som passer innenfor disse områdene, er det ingen grunn til bekymring.

Det utrolige er imidlertid at uansett hvor ofte barnet ditt spiser, vil han forbruke omtrent den samme mengden melk hver dag når han er én måned gammel, som når han er seks måneder, og du begynner å innføre fast føde.4

«Når det er sagt, vil du uansett ha noen dager da han vil spise litt mer eller mindre, særlig hvis han ikke føler seg bra, og du skal bare følge barnets behov», sier Cathy.

Trenger barnet mitt egentlig brystmelk i de første seks månedene?

Ja. Brystmelken inneholder alt det babyen trenger i de første seks levemånedene – hvis han bare ammes, trenger han ikke engang vann!5 Fordøyelsessystemet hans er faktisk ikke i stand til å takle fast føde før rundt seks måneder, og han kan ikke drikke kumelk før han er omtrent ett år gammel.

Amming gjennom hele dette stadiet forbereder også babyen på de spennende milepælene som kommer. Det trener opp babyens munnmuskler og bidrar til å utvikle kjeven og innrette tennene,6, 7 og alt dette er viktig for å kunne spise og snakke. Og ettersom smaken på brystmelken kan bli påvirket av det du spiser og drikker, betyr det at babyen kan oppleve nye smaker også før han begynner med fast føde.8

Og ikke nok med det. Hvis han blir syk, vil kroppen din produsere antistoffer som går over i brystmelken for å bekjempe infeksjonen.9 Det innebærer at brystmelken vil fortsette å beskytte barnet mens det vokser og blir mer aktivt i månedene fremover.

Når du kommer inn i rutinen, er det også utrolig praktisk å fortsette å amme, som tobarnsmor Claudia i Storbritannia oppdaget: «Jeg trenger ikke å sterilisere en masse flasker, lage morsmelkerstatning, ta den med meg og så varme den opp. Så amming var den enkleste løsningen – særlig da babyen ble litt større og vi var hjemmefra mer.»

Når kommer det ammede barnet til å sove hele natten?

Det er normalt at babyer våkner i løpet av natten. De fleste babyer i alderen én til seks måneder har en femtedel av døgnets melkeinntak om natten, så disse matingene er viktige for å sikre at barnet får nok kalorier.3

«Det kommer egentlig an på hva du mener med å sove hele natten», sier Cathy. «Hvis babyen legger seg ved midnatt og våkner kl. 5:00, kaller noen dette å sove hele natten, og det er absolutt bedre enn å våkne annenhver time! Jeg vet om ammede babyer som har lagt seg kl. 19:00 og våknet kl. 7:00 fra de var seks uker gamle, men mange andre fortsetter å våkne ofte. Alle barn er forskjellige.»

En studie av mer enn 700 babyer i Wales viste at nesten 80 % våknet minst én gang hver natt mellom seks og 12 måneder, og 25 % våknet tre ganger eller mer. Det var ingen forskjell på barn som ble ammet og barn som fikk morsmelkerstatning.10

Så hvis du uansett skal våkne, er amming et praktisk alternativ! Tobarnsmor Minette fra Australia er enig: «Om natten trenger du knapt å våkne – bare la kroppen din og babyen gå på autopilot. Ingen planlegging, oppmåling eller sterilisering. Alt er klart og har riktig temperatur i brystet. Perfekt for meg.»

Babyen min har begynt å våkne oftere – er han sulten?

Rundt omtrent fire måneder kan barnets søvnmønster endre seg, når han begynner å bytte mellom perioder med dyp og lett søvn, akkurat som voksne. Derfor kan det hende han begynner å våkne oftere om natten. «På dette firemånedersstadiet kan det hende du har å gjøre med et søvnproblem, ikke et mateproblem», sier Cathy. «Du kan bli utslitt, men prøv å følge barnets rytme og komme deg gjennom det.»

Noen kaller dette tilbakesteg for søvn (sleep regression) ved fire måneder, men fremskritt er en riktigere betegnelse. Selv om det kan føles som et skritt tilbake, nærmer barnet seg en viktig utviklingsfase. Han lærer fort, blir mer oppmerksom på omverdenen, får bedre dybdeoppfatning og begynner kanskje å oppleve separasjonsangst. Det at han gråter etter deg når han våkner, det å die og være nær deg er en måte barnet søker trygghet på.11–13

Ikke fall for fristelsen til å gi et «påfyll» med morsmelkerstatning eller innføre fast føde tidlig for å prøve å få babyen til å sove lenger. Brystmelken inneholder hormoner som forårsaker døsighet og hjelper både deg og barnet med å slappe av. Studier viser også at mødre som ammer, faktisk får mer søvn hver natt enn mødre som gir morsmelkerstatning eller blandet mating.14

Hvordan påvirkes ammingen når babyen får tenner?

Ofte begynner babyen å få tenner fra og med ca. fire måneder. Babyen kan bli urolig og trekke seg av brystet, gråte på grunn av ubehag hvis tannkjøttet er ømt, noe som kan være frustrerende.

Men amming kan også være lindrende. En studie viste at babyer som ammet under vaksinering, gråt mindre og kom seg raskere etter smerten.15 Denne beroligende effekten kan også hjelpe barnet mens det får tenner.

En uønsket bivirkning kan være at babyen begynner å bruke brystet til å teste ut de nye tennene. «Noen ganger kan enkelte babyer leke litt og bite mammaen sin for moro skyld. Hvis dette er i ferd med å skje, kan det hende du merker en liten endring hos babyen under matingen – han må bevege tungen lenger unna før han biter», sier Cathy. «Det er vanligvis ikke noe stort problem, og skjer kanskje bare under et par matinger. Bare slutt å mate, fortell barnet vennlig at det ikke er bra å bite, så slutter han snart med det.»

Hvordan kan jeg fortsette å amme hvis jeg er borte fra babyen min?

Det kan hende at du i løpet av de første seks månedene, mens du fremdeles fullammer, må forlate babyen noen timer – eller lenger hvis du må begynne å jobbe igjen eller reise bort i en dag eller to.

Det betyr ikke at du må slutte å amme nå. Du kan fortsatt gi barnet ditt fordelene ved brystmelk ved å pumpe melk som kan gis til babyen når du ikke er der, forklarer Cathy:

«Pump ut melk i et par dager på forhånd, og ta små mengder – kanskje 40 til 60 ml av gangen – slik at du har et lager klart for den som skal ta seg av babyen. Ved å ta små mengder påvirker du ikke melkeforsyningen.

«Hvis du skal tilbake på jobb, bør du snakke med arbeidsgiveren din for å få på plass en plan. Mange mødre ammer babyen om natten og tar den første og siste matingen. Så pumper de seg ved lunsj for å lette eventuelt ubehag og ha melk til neste dag.

«Det er vanligvis mye enklere enn man tror, og i dag har mange arbeidsplasser tilrettelagt for det», legger hun til. «Brystpumper er effektive og vil hjelpe deg å håndtere dette på en enkel måte.»

Ettbarnsmor Natalie fra USA beskriver sin rutine: «Jeg mater Dylan straks han våkner, og av og til en gang til før jeg går på jobb, slik at jeg får i gang forsyningen og får den gode kontakten. Jeg pumper meg to ganger på jobb, slik at jeg har melk til neste dag (han får to flasker med brystmelk mens jeg er på jobb), og så skynder jeg meg hjem til kveldsmatingen. I helgene pumper jeg meg ikke, og han får bare bryst.»

Kan jeg fortsette å amme etter at jeg har innført fast føde?

Når babyen begynner å bli interessert i mat og å sitte uten støtte, ved omtrent seks måneders alder, er han klar for å begynne med fast føde. Dette trenger likevel ikke å være slutten på ammingen, som Cathy forklarer: «Babyens jernlagre, som ble bygd opp under graviditeten, er oppbrukt etter seks måneder, og han må begynne å få mer», sier hun.

«Innfør mat omkring dette tidspunktet, men husk at amming fortsatt vil være den viktigste kilden til kalorier og næringsstoffer frem til babyen er rundt åtte til ni måneder gammel. Da vil han spise mer mat, men du kan fremdeles amme fire til fem ganger om dagen, avhengig av barnet. Innen barnet er 12 måneder, kan det hende du ammer alt fra to til seks ganger daglig. Alle babyer er individer, og babyen kan fortsatt få halvparten av kaloriene fra brystmelk.»

Og glem ikke at brystmelken også kan tilsettes i babyens første faste føde, som kornblandinger og mos, slik at han kan få en kjent smak til måltidene. Bruk om mulig nypumpet (ikke tint) brystmelk, og bland den inn rett før servering. På den måten ødelegges ikke de levende komponentene og næringsstoffene.16

Noen mødre merker et sosialt press for å slutte å amme etter seks måneder. Men jo lenger du ammer eller pumper, desto flere fordeler er det for dere begge to.

Hvor lenge kan jeg fortsette å amme?

«Verdens helseorganisasjon anbefaler og gi småbarn brystmelk sammen med fast føde til de er to år og mer, da brystmelken fremdeles spiller en viktig rolle i å støtte immunsystemet», sier Cathy. «Det er også en viktig måte å gi følelsesmessig støtte på når babyen føler seg overveldet eller dårlig.»

Når babyen er åtte måneder gammel, ammer du den kanskje fire ganger daglig, men etter at han har fylt ett år, kan det hende du ammer så sjelden som to ganger daglig. Du kan finne et mønster som passer for dere begge to og som passer til livsstilen din. Dette fant også tobarnsmor Jane fra USA ut. Hun ammet barna sine til de var omtrent to år gamle: «Jeg ammet når jeg var der om kveldende og i helgene, når barna ønsket å føle seg nær meg», forteller hun. «Det var til stor hjelp når de var syke, og min foretrukne trøstemetode.»

«Etterhvert som sønnen min ble eldre og mer eventyrlysten, kom han ofte tilbake til meg for å die. Det var som om han ville roe seg ned og lade batteriene», husker Amy, tobarnsmor fra Canada. «Når han opplevde problemer og ble lei seg, var ammingen til stor trøst for ham.»

Hvis du ammer barnet ditt lenge, kan det hende andre kommenterer at han aldri vil ønske å slutte. Men småbarn som får velge selv, avvenner seg ofte selv i alderen to til fire år.17

«Jeg hadde ikke planlagt å amme så lenge, men jeg ammer fremdeles både fireåringen min og barnet på 22 måneder», sier tobarnsmor Susannah fra Storbritannia. «Jeg ammer den yngste før og etter jobb, og pumper meg når jeg er på jobbreise. Den eldste får en liten trøsteamming før leggetid eller når hun er opprørt – det er en kjempefin måte å knytte kontakt på. Når jeg er utslitt eller føler meg nedfor, fokuserer jeg på de utrolige helsefordelene og trøsten jeg gir dem. Nå planlegger jeg å følge avvenning som styres av barna, og la dem slutte når de er klare for det.»

Finn ut mer om hva du kan forvente, og få masse støtte og råd, i Ammeutfordringer etter den første måneden

Referanser

1 Ballard O, Morrow AL. Human milk composition: nutrients and bioactive factors. Pediatr Clin North Am. 2013;60(1):49-74.

2 Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet, Gynecol, & Neonatal Nurs. 2012;41(1):114-21.

3 Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day. Pediatrics. 2006;117(3):e387-395.

4 Kent JC et al. Longitudinal changes in breastfeeding patterns from 1 to 6 months of lactation. Breast Med. 2013;8(4):401-407.

5 Almroth S, Bidinger PD. No need for water supplementation for exclusively breast-fed infants under hot and arid conditions. Trans R Soc Trop Med Hyg. 1990;84(4):602-604.

6 Victora CG et al. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet. 2016;387(10017):475-490.

7 Peres KG et al. Effect of breastfeeding on malocclusions: a systematic review and meta‐analysis. Acta Paediatr. 2015;104(S467):54-61.

8 Mennella JA, Beauchamp GK. Maternal diet alters the sensory qualities of human milk and the nursling's behavior. Pediatrics. 1991;88(4):737-744.

9 Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl immunology. 2013;2(4).

10 Brown A, Harries V. Infant sleep and night feeding patterns during later infancy: Association with breastfeeding frequency, daytime complementary food intake, and infant weight. Breast Med. 2015;10(5):246-252.

11 Infant sleep information source. [Internet]. Normal Infant Sleep Development; December 2017 [cited 2018 Feb]

12 Baby sleep science. [Internet]. The-Four-Month-Sleep-Regression-What-is-it-and-What-can-be-Done-About-it. March 2014 [cited 2018 Feb] 

13 The Myth Of Baby Sleep Regressions – What’s Really Happening To Your Baby’s Sleep? [Internet]. Pinky Mckay; December 2017 [cited 2018 Feb]

14 Kendall-Tackett K et al. The effect of feeding method on sleep duration, maternal well-being, and postpartum depression. Clinical Lactation. 2011;2(2):22-26.

15) Harrison D et al. Breastfeeding for procedural pain in infants beyond the neonatal period. Cochrane Database Syst Rev. 2014;10.

16 Czank C et al. Retention of the immunological proteins of pasteurized human milk in relation to pasteurizer design and practice. Pediatr Res. 2009;66(4):374.

17 Weaning from the breast. (2004). Paediatr Child Health, 9(4):249–253.

Relevante artikler
Relaterte produkter
medela-swing-maxi-flex-best-in-test-2021 Swing Maxi Flex™

For mødre som trenger en ekstra flaske på halve tiden. Denne testvinnende bærbare, doble elektriske brystpumpen med 2-Phase Expression®-teknologi er ideell enten du ønsker å ...