Hva er moden brystmelk?

Fra babyen er rundt én måned gammel, vil brystmelken være helt moden. Fra nå av vil ikke sammensetningen av brystmelken endre seg noe særlig, med mindre babyen trenger ekstra beskyttelse

Mature milk for mum and baby

Brystmelken begynner å bli moden etter rundt to uker, men er ikke helt moden før babyen er omtrent fire uker gammel. Fra nå av er sammensetningen stort sett stabil – den gjennomgår i alle fall ikke noen dramatiske endringer slik den gjorde den første måneden.

Moden melk er levende

Kort tid etter at den blir moden, begynner melken å inneholde større mengder av noen komponenter som beskytter babyen mot bakterie- og virusinfeksjoner.1 Det er nok ingen tilfeldighet at dette stadiet i brystmelkproduksjonen sammenfaller med når hun begynner å gripe etter gjenstander og stikke dem i munnen.

Men den største endringen skjer hvis du eller babyen din får en infeksjon. Da vil andelen hvite blodceller i melken skyte i været for å bekjempe den.2

Som brystmelk i alle stadier er moden melk en levende væske. Selv om vi hadde visst nøyaktig hva den består av, og hva alle disse tingene gjør (noe forskere fremdeles arbeider med å finne ut), ville vi fortsatt ikke vært i stand til å kopiere den nøyaktig ettersom hver mors melk er kalibrert etter behovene til babyen hennes.

«Brystmelk består av komponenter som føres til brystet med blodet ditt», forklarer professor Peter Hartmann, ekspert i brystmelkproduksjon, basert ved University of Western Australia. «De melkeproduserende cellene trekker ut de komponentene de trenger, og de er ganske kresne på hva de vil ha!»

Den er ernæring, beskyttelse, kroppsbygger og smaksdanner i ett. Og likevel trenger du aldri å tenke på det ettersom kroppen din produserer den sammensetningen babyen din trenger.

Forskjellen mellom formelk og ettermelk

I begynnelsen av hver amming ser den modne melken tynnere ut og kalles formelk – selv om professor Hartmann foretrekker begrepet «pre-melk». Etter hvert som du ammer, blir melken gradvis fetere og kalles ettermelk eller «post-melk».

«Fettinnholdet kommer an på hvor tomt brystet er», forklarer professor Hartmann. «Fettinnholdet øker i løpet av ammingen, til omtrent 30 minutter etter at den er avsluttet, og reduseres deretter når brystet fylles opp igjen. Konsentrasjonen av fett i for- og ettermelk avhenger av hvor mye melk babyen har tatt fra brystet. Så på ett tidspunkt på dagen kan formelken ha et høyere fettinnhold enn ettermelken på et annet tidspunkt.

«Når en mors brystmelk er moden, vil hun gi noenlunde samme mengde fett til babyen i løpet av døgnet, uansett hvor lenge babyen dier», legger han til.  

Moden melk er mer enn bare ernæring

Selv om babyen trenger å begynne med fast føde når hun er rundt seks måneder, kan brystmelk fremdeles utgjøre halvparten av kaloriinntaket hennes, ved siden av annen mat, godt inn i det andre leveåret.3 Og den fantastiske melken din vil fortsatt spille en rolle som går langt utover enkel ernæring.

«Vi tror at pattedyr først begynte å skille ut melk for å beskytte ungene og at den ernæringsmessige funksjonen utviklet seg senere», forklarer professor Hartmann. «Så de fleste bestanddelene i brystmelk som har en ernæringsmessig rolle, beskytter også på en eller annen måte. Det betyr at brystmelken har en utrolig verdi, men det gjør ting komplisert når man forsker på den!»

Han gir noen eksempler: Alfa-laktalbumin, det største proteinet i brystmelk, har antibakterielle egenskaper og bidrar til å stimulere babyens immunsystem.4 Lactoferrin, et protein som transporterer jern i kroppen, har også soppdrepende virkning.5 Og fettsyrene i morsmelk er også antivirale og antibakterielle.6

Utvikling av tarm, immunsystem og hjerne

All melk inneholder sukkeret laktose, men brystmelk inneholder også over 200 oligosakkarider.7 Disse komplekse sukkerartene bidrar til å utvikle og beskytte en sunn tarm og til å utvikle immunsystemet. Antallet oligosakkarider i kumelk eller morsmelkerstatning kommer ikke i nærheten, og forskere undersøker fremdeles rollen de spiller.8

På samme måte inneholder all melk fett, men fettblandingen i moden morsmelk er enestående kompleks. Hjernen vår er mer komplisert enn hjernen til andre dyr, og ettersom mer enn halve menneskehjernen består av fett,9 er det forståelig at vi trenger spesiallagde fettingredienser for å hjelpe til med å bygge opp denne kompleksiteten.10

Mennesker blir født på et tidlig utviklingsstadium sammenlignet med andre pattedyr, men i løpet av de første seks månedene blir hjernemassen vår nesten fordoblet.11 Så det er ikke overraskende at babyene våre trenger mer beskyttelse og hjernefremmende ernæring i de første månedene og årene.

«Brystmelken din vil alltid være bedre for babyen enn noen annen melk du kan kjøpe i butikken»

Proteiner er komplekse molekyler som har mange viktige oppgaver når det gjelder helsen vår. Noen fungerer som byggesteiner for vekst og reparasjon, mens andre bidrar til å skape de essensielle kjemiske reaksjonene som finner sted i kroppen vår. Den modne brystmelken din inneholder mer enn 1000 ulike proteiner12 som støtter babyens hjerne og immunsystem, i tillegg til å hjelpe henne med å vokse.13

Moden brystmelk er også rik på mikronæringsstoffer: vitaminer, mineraler og sporelementer, fra kalsium til kadmium, for å støtte utviklingen og helsen hennes. Balansen mellom disse endrer seg i løpet av dagen i samsvar med babyens behov.14

Noen av innholdsstoffene i brystmelk overrasker deg kanskje. «Moden melk inneholder mye kolesterol. Den har mye sukker i form av det enkle karbohydratet laktose. Og andelen protein er ekstremt lav – det utgjør bare 7 % eller 8 % av energiinntaket til en baby som ammes, sammenlignet med rundt 12 % når hun blir større», avslører professor Hartmann. «Det er ikke det vi tenker på som passende for voksne, men det er ideelt for babyer – og det viser hvordan brystmelk spesialtilpasses behovene deres.»

Brystmelkingredienser som ikke kan kopieres

Noen elementer i moden brystmelk kan ikke kopieres fordi de er unike for din egen kropp. Nesten en tredjedel av de nyttige bakteriene i babyens tarm kommer fra brystmelken din, og ytterligere 10 % kommer fra huden på selve brystet ditt.15 

Brystmelk inneholder også stamceller, «mirakelcellene» som kan fornye seg og omdannes til andre typer celler.16 Forskere jobber fremdeles med å finne ut hvilken rolle de spiller i melken og babyens utvikling.

Det finnes også hormoner i den modne melken, inkludert noen som bidrar i appetittkontroll og måten babyen prosesserer insulin på.17 Dette kan være en av grunnene til at barn som ble ammet som babyer, har mindre sannsynlighet for å bli overvektige enn barn som fikk morsmelkerstatning.18

Og ettersom maten du spiser påvirker hvordan melken smaker, får også babyen din erfare ulike smaker hver dag19, en annen ting morsmelkerstatning ikke gjør.

«Forskjellene mellom brystmelk og morsmelkerstatning er enorme. Vi kunne brukt hele dagen på å gå gjennom ulikhetene mellom melketypene og vanskelighetene med å prøve å produsere en kunstig melk til babyer», sier professor Hartmann. «Saltkonsentrasjonen i kumelk, som brukes til å lage morsmelkerstatning, kan for eksempel være giftig for babyer, så den må behandles mye.»

«Uansett hvor lenge du fortsetter å amme, vil brystmelken din alltid være bedre for babyen din enn noen annen melk du kan kjøpe i butikken, eller forskere kan lage i et laboratorium. Det er også en veldig praktisk og kostnadseffektiv måte å mate babyen din på, med enestående helsefordeler for deg og barnet ditt

Når det gjelder å mate babyen din, er morsmelk virkelig crème de la crème.

Er du interessert i å finne ut mer? Les vår gratis e-bok Vitenskapen om den fantastiske brystmelken

Referanser

1 Gao X et al. Temporal changes in milk proteomes reveal developing milk functions. J Proteome Res. 2012 Jul 6;11(7):3897-907.

2 Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl Immunology. 2013;2(4):e3.

3 Dewey KG et al. Breast milk volume and composition during late lactation (7-20 months). J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1984;3(5):713-720.

4 Lönnerdal B, Lien EL. Nutritional and physiologic significance of α-lactalbumin in infants. Nutr Rev. 2003;61(9):295-305.

5 Andersson Y et al. Lactoferrin is responsible for the fungistatic effect of human milk. Early Hum Dev. 2000;59(2):95-105.

6 Gardner AS et al. Changes in fatty acid composition of human milk in response to cold-like xymptoms in the lactating mother and infant. Nutrients. 2017;9(9):1034.

7 Moukarzel S, Bode L. Human milk oligosaccharides and the preterm infant: A journey in sickness and in health. Clin Perinatol 2017; 44(1):193–207.

8 Jantscher-Krenn E, Bode L. Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate. Minerva Pediatr. 2012;64(1):83-99.

9 Chang CY et al. Essential fatty acids and human brain. Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec;18(4):231-241.

10 TED. TEDWomen: What we don’t know about mother’s milk [Internet]. New York, NY, USA: TED Conferences LLC; 2016. [Accessed 26.03.2018]. Available from www.ted.com/talk/katie_hinde_what_we_don_t_know_about_mother_s_milk/reading-list

11 Dekaban AS. Changes in brain weights during the span of human life: relation of brain weights to body heights and body weights. Ann Neurol. 1978;4(4):345-356.

12 Beck KL et al. Comparative proteomics of human and macaque milk reveals species-specific nutrition during postnatal development. J Proteome Res. 2015;14(5):2143-2157.

13 Lönnerdal B. Infant formula and infant nutrition: bioactive proteins of human milk and implications for composition of infant formulas. Am J Clin Nutr. 2014;99(3):712S-717S.

14 Karra MV, Kirksey A. Variation in zinc, calcium, and magnesium concentrations of human milk within a 24-hour period from 1 to 6 months of lactation. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1988;7(1):100-106.

15 Pannaraj PS et al. Association between breast milk bacterial communities and establishment and development of the infant gut microbiome. JAMA Pediatr. 2017;171(7):647-654

16 Hassiotou F et al. Breastmilk is a novel source of stem cells with multilineage differentiation potential. Stem Cells. 2012;30(10):2164-2174.

17 Savino, F et al. Breast milk hormones and their protective effect on obesity. Int J Pediatr Endocrinol. 2009;2009:327505.

18 Horta BL et al. Long-term consequences of breastfeeding on cholesterol, obesity, systolic blood pressure and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr. 2015;104(467):30-37.

19 Mennella JA et al. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics. 2001;107(6):E88.