Mate barnet med utpumpet melk: Svar på spørsmålene dine

Når kan du begynne å gi babyen din utpumpet brystmelk? Hva er den beste måten å gjøre det på? Og bør du bekymre deg om «sugeforvirring»? Vi svarer på spørsmålene dine om å gi utpumpet melk

Feeding your baby expressed milk

Når bør jeg begynne å gi babyen min utpumpet melk?

Hvis babyen er sunn og ammingen går fint, er det ingen grunn til å forhaste seg med å gi utpumpet melk. De første fire ukene jobber dere sammen for å igangsette og bygge opp brystmelkforsyningen mens hun lærer å die effektivt. Selv om det er begrensede data tilgjengelig,1 tror man at unødig innføring av flasker i løpet av denne første, avgjørende måneden kan forstyrre disse prosessene.

Men hvis den nyfødte av en eller annen grunn strever med å suge eller ta sugetak, skal du begynne å pumpe ut melk så snart som mulig etter fødselen. Les artikkelen om å overvinne problemer den første uken og å gi brystmelk til din premature baby eller spedbarn med spesielle behov for flere råd, og be om hjelp fra helsepersonell.

Hvordan kan jeg gi utpumpet melk til babyen min?

Det finnes en rekke ekspertutviklede mateløsninger som kan hjelpe deg med å gi utpumpet melk til babyen din, avhengig av dine og hennes behov.

Medelas nyskapende Calma-tåtesmokk lar for eksempel melken strømme når babyer lager vakuum ved å suge. Dette betyr at de kan spise fra flaske med samme teknikk, tunge- og kjevebevegelser som de ville ha brukt ved brystet.2,3 Calma er utviklet i samarbeid med ammeeksperter fra University of Western Australia og lar babyen suge, svelge, ta pauser og puste akkurat slik hun gjør når hun dier.4 Ved å opprettholde barnets naturlige sugeatferd er Calma utformet for å gjøre det enkelt å bytte fra bryst- til flaskemating og tilbake.

Medela lager også konvensjonelle tåtesmokker i to strømningsversjoner. Og alle smokkene våre kan festes rett på flaskene du pumper melken i, slik at risikoen for søl minimeres.

Hvis ditt nyfødte barn trenger utpumpet melk, men du ikke vil tilby henne flaske før hun blir vant til å die, kan du bruke et spesielt utformet drikkebeger en kort periode. Dermed kan babyen din drikke eller lepje i seg den utpumpede melken din – men vær forsiktig for å unngå søl! Det anbefales å ha helsepersonell tilgjengelig første gang du bruker drikkebegeret, for å passe på at dere begge får det til.

For babyer som trenger utpumpet melk i tillegg til vanlig amming, kan et hjelpebryst (SNS) være nyttig. Dette har en tynn, fleksibel slange som kan festes langs brystvorten din, slik at du kan gi babyen utpumpet melk samtidig som du ammer henne. På denne måten blir babyen ved brystet lenger, som videre stimulerer brystene slik at melkeforsyningen opprettholdes, og det hjelper også til å forbedre dieferdighetene hennes. Det kan være nyttig for mødre med lav melkeforsyning eller med adopterte babyer.

Hvis babyen ikke klarer å lage sugekraften som trengs for å die, kanskje på grunn av en funksjonsnedsettelse, medfødt tilstand eller svakhet, kan du prøve en mateløsning som er utformet for babyer med spesielle behov. Disse gjør at spedbarn som ikke kan suge, i stedet kan mates ved å klemme forsiktig på produktet.

Hva er den beste måten å innføre flaske på?

Følg disse tipsene hvis ammingen går fint og du har bestemt deg for at det er tid for å gi babyen din en flaske med utpumpet melk:

Ta deg god tid

Ikke vent til den kvelden du skal ut eller den første dagen på jobb igjen før du gir flasken til babyen for første gang. Begynn med en liten mengde utpumpet melk, på en avslappet måte og med god tid, et par uker i forveien. Bygg gradvis opp til et helt måltid med utpumpet brystmelk fra flaske.

Velg tidspunkt med omhu

Ideelt sett skal den ammede babyen være våken, men ikke altfor sulten, første gang hun får en flaske med utpumpet melk, slik at hun er så avslappet som mulig.

Deleger mateoppgavene

Babyen din kan bli forvirret eller frustrert når du tilbyr flasken, ettersom hun er vant til brystet ditt. Det kan være enklere hvis noen andre gir henne den første flasken, og hvis du ikke er i rommet, slik at babyen ikke kan se eller lukte deg.

Ikke for varm, ikke for kald

Babyen kan være mer villig til å ta den utpumpede melken hvis den holder omtrent kroppstemperatur, 37 °C (98,6 °F).

Dypp og sutt

Prøv å dyppe tåtesmokken i litt utpumpet melk før du tilbyr den, slik at den smaker og lukter av brystmelken din. Så stimulerer du babyens overleppe forsiktig med smokken for å oppmuntre henne til å åpne munnen.

Plassering for flaskemating

Mat babyen når hun vil og hold henne i en halvt oppreist stilling. Du skal aldri flaskemate henne når hun ligger flatt eller "pushe" på henne flasken, i tilfelle hun mister pusten. La henne bestemme tempoet og ta så så mange pauser hun trenger – du kan også prøve å bytte side under matingen.

Vær tålmodig

Ikke vær redd hvis hun ikke godtar flasken med en gang. Det kan være nødvendig med flere forsøk. Hvis hun skyver bort flasken eller blir urolig, skal du trøste henne og vente noen minutter før du prøver på nytt. Hvis hun fremdeles ikke vil drikke fra flasken, skal du vente i noen minutter og så amme henne som normalt. Prøv på nytt med flasken på et annet tidspunkt på dagen.

Hvor mye utpumpet melk skal jeg gi til babyen min?

Alle babyer er forskjellige. Forskning viser at hos babyer i alderen én til seks måneder kan én baby spise så lite som 50 ml under en mating, mens en annen kan ta så mye som 230 ml. Begynn med å klargjøre en flaske med ca. 60 ml, og se om babyen din trenger mer eller mindre enn dette. Du finner snart ut hvor mye hun vanligvis vil ha – men tving henne aldri til å tømme flasken. 

Hvordan kan jeg være sikker på at flaskemating er trygt for babyen min?

Rengjør og steriliser alltid brystpumpesettet og flaskene i henhold til instruksjonene, og vask hendene før du pumper, håndterer melk eller mater babyen din. Følg våre retningslinjer for oppbevaring og tining av utpumpet melk på en trygg måte.

Hvis du varmer opp brystmelken, setter du melkeflasken eller -posen i en skål med lunkent vann eller i en varmer, eller holder den under varmt springvann (37 °C eller 98,6 °F). Varm aldri opp brystmelken i mikrobølgeovnen eller på komfyren.

Vil babyen min takle å bytte fra bryst til flaske?

Mødre bekymrer seg noen ganger for at hvis de innfører flaske for tidlig, vil babyen bli vant til den kunstige tåtesmokken og streve med å die igjen. Andre er bekymret for det motsatte – hvis babyen ikke blir vant til flaske tidlig, kan det hende hun aldri vil ha den senere. Begge disse problemene omtales ofte som «sugeforvirring».

Eksperter strides om hvorvidt sugeforvirring egentlig er et problem.1 Suging fra en konvensjonell tåtesmokk som ikke krever at det dannes vakuum, er riktignok lettere for en baby enn å suge fra mors brystvorte, ettersom melken strømmer lettere og tyngdekraften bidrar. Og det virker som noen babyer foretrekker enten brystet eller flasken, og aldri vil ha den andre. Men mange babyer har ikke noe problem med å bytte mellom de to. 

Hvis du likevel strever med å gi babyen din utpumpet brystmelk, skal du snakke med helsepersonell eller en ammespesialist.