Hvorfor amming bør være i fødselsplanen din

Etter hvert som graviditeten går fremover og du begynner forberedelsen til fødsel, kan du ønske å lage en fødselsplan. Og hvis du vil amme babyen, bør dette definitivt stå i sjekklisten i fødselsplanen din

Why breastfeeding should be in your birth plan

Amming av babyen for første gang i løpet av de første par timene etter fødselen gir deg den beste sjansen til å etablere amming, i tillegg til å gi ham muligheten til å få alle fordelene ved råmelken – den første melken du produserer – så raskt som mulig. Én måte du kan sikre at dette skjer på, er å inkludere amming i fødselsplanen din.

Hva er en fødselsplan?

Tenk på en fødselsplan, også kalt fødselsbrev, som en slags ønskeliste for valgmulighetene dine under fødselen og like etter. Den kan omfatte ting som hva du foretrekker med hensyn til smertestillende og fødestilling, hva som bør skje i tilfelle keisersnitt, hva man skal gjøre dersom det oppstår komplikasjoner og selvsagt amming.

Ideelt sett bør du skrive fødselsplanen i god tid før terminen, slik at du har mulighet til å vise den til fødselspartneren din og helsepersonellet som skal passe på deg.

Du kan skrive den på den måten du vil, men det er trolig enklest å begynne med en enkel liste du kan utvide etter at du har undersøkt litt. Fødestuen har kanskje prøver eller maler du kan bruke, eller du kan se på eksempler på fødselsplaner på nettet.

Hvorfor er det viktig?

En fødselsplan gir klarhet. Den vil være til hjelp i samtaler og bygge tillit mellom deg, fødselspartneren din og helsepersonellet. Dette er særlig viktig under fødselen, der du gjerne har andre ting å tenke på! I tillegg, hvis det er vaktskifte i løpet av fødselen, kan en fødselsplan hjelpe det nye personalet med å sette seg inn i din historie og i dine ønsker.

Forberedelse til amming

Hvis du er ivrig på å amme, skal du snakke om planene dine med fødselspartneren din og helsepersonellet under graviditeten. Jordmoren vil informere om intensjonene dine i journalen din og bør kunne foreslå nyttige kilder til ammehjelp.

Å skrive en fødselsplan gir deg også en god mulighet til å snakke om ønskene dine vedrørende amming med partneren din, hvis du ikke allerede har gjort det. Forklar at du vil at de skal tale saken din om amming, og hjelpe babyen med å få brystmelken din hvis fødselen ikke går som planlagt eller du ikke aktivt kan amme rett etter fødselen. Be dem om å ha hudkontakt med den nyfødte hvis du ikke kan ha det, da dette vil hjelpe til å trøste og berolige babyen.1

Skrive fødselsplanen: Hva skal du ta med

 Når det gjelder ammedelen av fødselsplanen, kan du starte enkelt ved å fortelle at du ønsker å fullamme. Forklar at du vil at helsepersonellet skal gjøre alt de kan for å hjelpe deg med å amme den nyfødte, eller gi ham den utpumpede brystmelken din hvis det ikke er mulig å amme ved brystet, slik at du kan sette i gang melkeforsyningen.

Her er noen eksempler på typen punkter du kan ta med i fødselsplanen for å tydeliggjøre ønskene dine med hensyn til amming, og gi deg og babyen din den beste muligheten til å få en god start:

  • Jeg ønsker hudkontakt med babyen min rett etter fødselen, før han veies eller vaskes, forutsatt at det ikke er noen medisinske problemer.
  • Hvis jeg ikke kan holde babyen min med én gang, vennligst legg ham hud mot hud med fødselspartneren min i stedet.
  • Jeg vil gjerne ha hjelp til å amme babyen min første gang i løpet av den første timen etter fødselen, hvis det er mulig.
  • Jeg vil gjerne at babyen oppmuntres til å ta sugetak selv, eller får forsiktig hjelp til å ta sugetak.
  • Hvis babyen min er ikke er frisk eller vi må være fra hverandre, vil jeg gjerne ha hjelp til å pumpe ut råmelken og gi den til ham fra en sprøyte eller kopp.
  • Hvis babyen min av en eller annen grunn ikke er i stand til å die, eller ikke dier godt de første timene etter fødselen, vil jeg gjerne ha hjelp til å dobbeltpumpe innen de første tre timene og til å mate ham med den utpumpede melken.
  • Hvis jeg må fortsette å pumpe, ønsker jeg komme opp i åtte økter i døgnet for å sette i gang melkeforsyningen min.
  • Vennligst ikke gi babyen min morsmelkerstatning uten samtykke fra meg eller fødselspartneren min, og i så fall bare hvis det er medisinsk nødvendig.
  • Vennligst ikke mat babyen min med en flaskesmokk eller gi ham smokk uten samtykke fra meg eller fødselspartneren min.
  • Jeg vil gjerne ha hjelp av en kvalifisert ammeveileder eller ammespesialist til å amme dersom det er mulig.

Enn om fødselen ikke går etter planen?

Selv med grundig forberedelse til fødsel er det umulig å forutsi hvordan fødselen til babyen din vil forløpe. Det er derfor det også er viktig å være åpen for endringer.

Husk at noen legemidler og prosedyrer som gis under fødselen, kan påvirke babyens evne til å die i starten. Det kan være lurt å spørre helsepersonell om virkningen ulike typer smertestillende midler og assistert fødsel vil ha på deg og babyen samt eventuelle virkninger de vil ha på amming, slik at du eller fødselspartneren din kan ta informerte avgjørelser.

Og hvis du og den nyfødte ikke kan amme den første timen, må du ikke miste motet. Mange mødre og babyer klarer å etablere og fortsette med amming, selv om de ikke fikk en ideell start. Få så mye hjelp du kan fra helsepersonellet rundt deg, og kontakt en ammeveileder eller ammespesialist raskt hvis du trenger hjelp med å få ammingen på rett spor igjen.

Referanser
Relaterte produkter
Medela Bravado Ultra Stretch amme-bh hvit Graviditets- og amme-BH

Medelas Graviditets- og amme-BH har fireveis stretchstoff som justerer seg etter din skiftende fasong og gir behagelig støtte hele dagen. ...