Dobbeltpumping: Mer melk på kortere tid

Bruk av dobbel brystpumpe er den beste måten å maksimere melkemengden du pumper ut på. Finn ut hvordan dobbeltpumping virker og hva som er fordelene for deg og babyen din

Double pumping: more milk in less time
Medela expert Danielle Prime
Dr Danielle Prime , Breastfeeding Research Associate, Medela:
Danielle er ekspert på hormonet oksytocin – som er avgjørende for frigjøring av brystmelk – og forskningen hennes har bidratt til forståelsen av hvordan laktasjon fungerer. Som en del av Medical Research Department utfører hun internasjonal, klinisk forskning som bidrar til informasjon og utforming av evidensbaserte produkter.

Visste du at dobbeltpumping er mer effektivt enn enkeltpumping? Dette betyr at hvis du pumper regelmessig – kanskje fordi den nyfødte ikke klarer å die direkte fra brystet, fordi du skal begynne å jobbe igjen, eller kanskje fordi du trenger å øke melkeforsyningen – kan dobbeltpumping være den beste måten å sikre at babyen din fortsatt kan få brystmelk.

Hvorfor dobbeltpumping er så effektivt

Selv om det kan virke soleklart at dobbeltpumping sparer tid, visste forskerteamet vårt at det også fantes studier som tydet på at denne metoden hjalp mødre å pumpe ut mer melk.1,2 Vi ville gjerne finne ut hvorfor, så vi evaluerte en gruppe mødre i løpet av en dobbeltpumpingsøkt, og deretter på nytt under en økt der de pumpet brystene ett og ett.

Det fremkaller en ekstra utdriving

Funnene våre var fascinerende: Øktene med dobbeltpumping ga ganske riktig betydelig mer melk – i gjennomsnitt 18 %.3 Vi fant også ut hvorfor: Den doble stimuleringen aktiverte det melkedrivende hormonet oksytocin mer effektivt, slik at mødrene fikk en ekstra utdriving.

Babyene er selvfølgelig ekspertene når det gjelder å få morsmelk. Men dobbeltpumping kommer nærmere det babyene kan gjøre. Én teori er at selv om en baby bare drikker fra ett bryst av gangen, har babyen normalt mye nærkontakt med moren mens den gjør det, og det er bra for å frigjøre oksytocin. Siden dobbeltpumping innebærer dobbelt så mye kontakt og stimulering, fungerer det kanskje på en lignende måte, og utløser frigjøring av ekstra oksytocin og dermed mer melk.

Det er viktig å merke seg at selv om dobbeltpumping gir mer effektiv utpumping, betyr det ikke at mødre som bruker denne teknikken er i ferd med å skape en overproduksjon av melk. Studien vår tyder ikke på at dobbeltpumping er bedre enn en baby. Det er mer det at den enkeltvise pumpingen ikke er like bra som en baby, og dobbeltpumping kommer nærmere denne gullstandarden.

Det gir melk med høyere fettinnhold

Et annet forbløffende funn var at melken mødre pumper ut under dobbeltpumping hadde høyere fettinnhold enn ved enkeltpumping av ett og ett bryst. Hvorfor? Det er viktig å tømme brystet.

Under amming eller pumping øker fettinnholdet i melken jevnt. Ettersom dobbeltpumping gir en ekstra utdriving og 18 % mer melk, tømmes brystene bedre. Det økte fettinnholdet er ganske enkelt et tegn på at brystene tømmes godt under dobbeltpumping, bedre enn ved enkeltpumping. For babyer som er født tidlig og bare kan spise små mengder melk hver dag, kan dette høyere kaloriinnholdet være spesielt nyttig.

Effektiviteten til dobbeltpumping er også viktig fordi et godt tømt bryst forteller systemet ditt at det må produsere mer melk, mens melk som er igjen etter ineffektiv pumping, signaliserer at det ikke trengs mer melk.4 Derfor er hyppig og effektiv fjerning av melk så avgjørende for melkeforsyningen.

Slik velger du riktig dobbel brystpumpe for deg

Vi har fastslått at dobbeltpumping er fornuftig hvis du må pumpe regelmessig. Men hvilken brystpumpe skal du velge? Medela produserer en rekke doble brystpumper som du kan bruke hjemme, på jobb eller på farten, samt Symphony, den doble elektriske, sykehusklassifiserte brystpumpen du finner på mange fødselsinstitusjoner, eller du kan leie en til personlig bruk. Les Slik velger du brystpumpe for å få hjelp til å finne ut hvilken som passer best for deg.

Håndfri utpumping: Perfekt for travle mødre

For optimal bekvemmelighet kan du bruke den doble brystpumpen med en spesialdesignet amme-bh, som Medelas Hands-free Pumpe-Bustier, som holder brysttraktene på plass og gir deg frie hender mens du pumper. I tillegg til at det blir lettere å betjene brystpumpen, er det ideelt hvis du vil gjøre noe annet mens du pumper, for eksempel leke med babyen, spise, lese eller bruke telefonen eller datamaskinen.

Se delen introduksjon til ammereisen på nettsiden vår for flere råd.

Referanser
  1. Jones E et al. A randomised controlled trial to compare methods of milk expression after preterm delivery. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2001; 85(2):F91-F95.
  2. Auerbach KG. Sequential and simultaneous breast pumping: a comparison. Int J Nurs Stud. 1990;27(3):257-265.
  3. Prime DK et al. Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression. Breastfeed Med. 2012 Dec;7(6):442-447.
  4. Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2012 Jan-Feb;41(1):114-21.
Relaterte produkter
Hands-free pumping bustier product image Hands-free™ pumpe-bustier

Medela Hands-free™ Pumpe-Bustier gjør pumpingen enkel og smidig. Med brystpumpen og brysttraktene sikkert på plass, kan du utføre andre aktiviteter eller bare slappe av. ...