COVID-19: Informasjon om gravide og ammende mødre

COVID-19: Informasjon om gravide og ammende mødre


Sammen med koronavirussykdom (COVID-19) har det også blitt spredt uriktig eller udokumentert informasjon over hele verden.

For å gi deg oppdatert og pålitelig informasjon om amming, brystmelk, sikkerhet og helse for gravide kvinner, ammende mødre og deres spedbarn, har Medela opprettet denne informasjonshuben om COVID-19. Vi har samlet relaterte artikler om emnet, og har utarbeidet en samling av svar på mulige spørsmål fra foreldre og helsepersonell. Disse svarene er samlet inn fra pålitelige kilder for å gi deg nyttig informasjon. Vi oppdaterer denne spørsmål og svar-delen etter hvert som ny informasjon blir tilgjengelig.

Del denne informasjonen med familie, venner og kolleger. Hjelp foreldrene å få svar fra pålitelige og troverdige kilder.
Vanlige spørsmål

Er morsmelkerstatning sikrere hvis jeg har bekreftet/mistenkt COVID-19?

Hvis jeg har bekreftet/mistenkt COVID-19, kan jeg gi brystmelk til spedbarnet mitt ved nyfødt-intensivavdelingen?

Kan babyen min og jeg være sammen på sykehuset under COVID-19?

Hvis jeg har bekreftet/mistenkt COVID-19, er det trygt å gi utpumpet brystmelk?

COVID-19-vaksine og amming

Vanlige spørsmål for mødre: Nyttige tips for trygghet ved amming

Få tilgang til infografikken her

Anbefalte artikler
Graviditet
Amming
Vaksinering
Bruk av brystpumper og andre produkter
Generelt
For helsepersonell

Graviditet

Jeg er gravid. Vil det skade barnet hvis jeg har COVID-19 under graviditeten?

Ifølge CDC er det på dette tidspunktet ikke tilstrekkelig dokumentasjon på å fastslå om viruset overføres fra mor til baby under graviditeten, eller den potensielle innvirkningen dette kan ha på babyen. Det pågår undersøkelser. Det er rapportert et lite antall problemer med graviditet eller fødsel (f.eks. prematur fødsel) hos spedbarn født av mødre som testet positivt for COVID-19 under graviditeten. Det er imidlertid ikke klart om disse resultatene faktisk var forbundet med mors infeksjon.

Jeg er gravid. Er det lettere for gravide kvinner å bli syke med COVID-19?

Ifølge Royal College of Obstetricians and Gynaecologists ser ikke gravide ut til å være mer utsatt for konsekvensene av infeksjon med COVID-19 enn den generelle befolkningen. Gravide kvinner opplever endringer i kroppen som kan øke risikoen for enkelte infeksjoner. Det er kjent at virus fra samme familie som COVID-19 og andre virusinfeksjoner i luftveiene, som influensa, kan gi kvinner økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom. Derfor sier CDC at det alltid er viktig for gravide kvinner å beskytte seg mot sykdommer.

Jeg er gravid. Hvordan beskytter jeg meg mot COVID-19 under graviditeten?

Gravide kvinner bør gjøre det samme som allmennheten for å unngå infeksjon. Se svaret på spørsmålet Hvordan kan jeg beskytte meg selv og andre? i avsnittet Generelle spørsmål.

Hva om jeg er gravid og møter noen som har viruset, vil jeg kunne amme?

Ja. Brystmelk er den beste ernæringen for de fleste spedbarn. Brystmelk gir beskyttelse mot mange sykdommer. Ifølge Academy of Breastfeeding Medicine, WHO og CDC anbefales det å amme hvis du ønsker det, selv om du har vært eksponert for koronaviruset eller har symptomer. Hvis du kan være smittebærende, må du imidlertid ta alle nødvendige forholdsregler for å unngå å spre viruset til spedbarnet, inkludert å vaske hendene før du holder barnet, og bruke ansiktsmaske når du er i nær kontakt med barnet, for eksempel under direkte amming.

Hva skjer når en kvinne med COVID-19 føder?

I henhold til AAPs nye retningslinjer fra 22. juli 2020 angående separasjon av mødre og babyer, er det mulig for mødre med mistenkt eller bekreftet COVID-19 være sammen med sine nyfødte når det tas forholdsregler for å beskytte spedbarn mot smittsomme respirasjonssekreter.
Ifølge CDC anbefales det å gi barnet utpumpet brystmelk hvis det er behov for langvarig midlertidig separasjon, primært fordi moren trenger medisinsk behandling selv. Om mulig bør det brukes en egen brystpumpe. Hvis det ikke er mulig å bruke en egen brystpumpe til en COVID-19-positiv mor, kan moren bruke en brystpumpe for flere brukere. Vær spesielt nøye med å rengjøre og desinfisere brystpumpen før den brukes av en annen mor. Se svaret på spørsmålet Hva er anbefalingen for bruk av Medela-utstyr hvis en mor er innlagt på sykehus på grunn av koronavirussykdom? i avsnittet Bruke brystpumper og andre spørsmål om produkter. Johns Hopkins Medicine sier at når morens symptomer blir bedre og hun og babyen er klare til å skrives ut, er det mulig for henne enten å fortsette å bruke utpumpet brystmelk eller å amme, og ta nødvendige forholdsregler for å unngå å spre viruset til spedbarnet. Disse forholdsreglene inkluderer å vaske hendene før du holder babyen, og å bruke ansiktsmaske når hun er i nær kontakt med babyen.

Amming

Kan jeg amme hvis jeg blir diagnostisert med COVID-19?

UNICEFAcademy of Breastfeeding MedicineWHO og CDC sier at med tanke på fordelene ved amming og den ubetydelige rollen brystmelk har i overføringen av andre luftveisvirus, kan moren fortsette ammingen samtidig som alle nødvendige forholdsregler følges. Det er begrenset med bevis for nærvær av RNA-virus i brystmelk, mens det ikke finnes bevis for aktivt virus i brystmelk eller overføring via brystmelk.  For tiden er ikke den primære bekymringen hvorvidt viruset kan overføres gjennom brystmelk, men om en infisert mor kan overføre viruset gjennom dråper i luftveiene under ammingen. Forholdsregler for å unngå å spre viruset til spedbarnet inkluderer å vaske hendene før du holder barnet, og bruk av ansiktsmaske når du er i nær kontakt med barnet, for eksempel under direkte amming. Kontakt helsepersonell hvis du har spørsmål eller bekymringer.

Nyere forskning har vist spesifikke fordeler ved å gi brystmelk som er relevant for covid-19-situasjonen. Forskere i Kina og USA har nylig funnet antistoffer mot det nye koronaviruset i melken til mødre som tidligere hadde hatt covid-19, noe som ytterligere støtter anbefalingen om å fortsette ammingen.

Kan COVID-19 overføres gjennom brystmelk?

UNICEF, Academy of Breastfeeding MedicineWHO og CDC rapporterer at de begrensede studiene på ammende kvinner med COVID-19 og andre koronavirusinfeksjoner ikke har påvist viruset i brystmelk. Det er begrenset med bevis for nærvær av RNA-virus i brystmelk, mens det ikke finnes bevis for aktivt virus i brystmelk eller overføring via brystmelk. For tiden er ikke den primære bekymringen om viruset kan overføres gjennom brystmelk, men heller om en infisert mor kan overføre viruset gjennom dråper fra luftveiene. Forholdsregler for å unngå spredning av viruset til spedbarnet inkluderer å vaske hendene før hun holder babyen, og bruk av ansiktsmaske når hun er i kontakt med babyen. Kontakt helsepersonell hvis du har spørsmål eller bekymringer.

Nyere forskning har vist spesifikke fordeler ved å gi brystmelk som er relevant for covid-19-situasjonen. Forskere i Kina og USA har nylig funnet antistoffer mot det nye koronaviruset i melken til mødre som tidligere hadde hatt covid-19, noe som ytterligere støtter anbefalingen om å fortsette ammingen.

Bør mødre med COVID-19 skilles fra sine spedbarn mens de er infisert med viruset og gi spedbarna utpumpet brystmelk i stedet for å mate dem direkte fra brystet?

American Academy of Pediatrics (AAP) har utgitt en ny veiledning fra 22. juli 2020 om separasjon av mødre og babyer, basert på den nyeste dokumentasjonen. Det er mulig for mødre med mistenkt eller bekreftet COVID-19 å være sammen med sine nyfødte når det tas forholdsregler for å beskytte spedbarnet mot smittsomme respiratoriske sekreter fra mor.

Som nevnt av UNICEFAcademy of Breastfeeding MedicineWHO og CDC, oppfordres det til amming ved brystet hvis mor og barn kan være sammen. For øyeblikket er ikke den primære bekymringen hvorvidt viruset kan overføres gjennom brystmelk, men om en infisert mor kan overføre viruset gjennom dråper fra luftveiene. Derfor anbefaler CDC at mor bruker maske og god håndhygiene før og etter amming. 

Er amming trygt med tanke på risikoen for at jeg kan få COVID-19? Bør jeg bytte til morsmelkerstatning?

Ifølge UNICEF er amming den sikreste og mest pålitelige måten å mate spedbarn på i en nødssituasjon. En artikkel i Harvard Medical School Trends in Medicine nevner at gitt risikoen for at COVID-19 kan spre seg gjennom formelprodusenters fabrikker og varelagere, er det fare for brudd i forsyningskjeden hvis disse fabrikkene og lagrene må stenges. 

Nyere forskning har vist spesifikke fordeler ved å gi brystmelk som er relevant for covid-19-situasjonen. Forskere i Kina og USA har nylig funnet antistoffer mot det nye koronaviruset i melken til mødre som tidligere hadde hatt covid-19, noe som ytterligere støtter anbefalingen om å fortsette ammingen.

Med tanke på fordelene ved amming og de nåværende bevisene på den ubetydelige rollen brystmelk har ved overføring av andre luftveisvirus, som oppgitt av UNICEFAcademy of Breastfeeding MedicineWHO og CDC, kan du fortsette ammingen. 

Kan jeg gjenoppta ammingen hvis jeg har COVID-19 og er for dårlig til å amme, eller har vært borte fra babyen i en periode?

Hvis du har vært borte fra babyen i en periode og ammingen har blitt avbrutt, er det vanligvis mulig å gjenopprette laktasjonen når du er sammen med babyen igjen, og det er verdt å prøve selv om det ikke alltid er mulig å oppnå fullamming igjen. UNICEFs retningslinjer i Storbritannia kan hjelpe deg med å gjenopprette melkeproduksjonen og fortsette ammingen. Dette kalles relaktasjon. 

WHO og UNICEF UK anbefaler følgende viktige tiltak for håndtering av amming ved relaktasjon:

 • Start tiltak for å øke hormonell respons, inkludert rikelig hudkontakt, stimulering ved brystet og brystmassasje. 
 • Brystmassasje og utpumping for hånd / med pumpe (8-10 ganger i døgnet) kan hjelpe når mor har vært separert fra barnet og mellom ammeøktene 
 • Spedbarnet bør suge ofte fra begge brystene, minst 8-12 ganger i døgnet og minst 15 minutter på hvert bryst. Vurder mating om natten. 
 • Prøv også å holde barnet ved brystet mens du pumper. 
 • Babyen må ha godt sugetak for å klare å die effektivt og for å unngå skade på brystvorten. 
 • Overvåk babyens avføring og urinmengde 
 • Kontakt en ammespesialist for å få ytterligere veiledning og støtte for å gjenopprette melkeproduksjonen og kontrollere babyens vekst. 

Vaksinering

Hva er den nyeste informasjonen om vaksinering mot covid-19 hvis du er gravid eller ammer?

CDC erkjenner at det i USA per i dag ikke finnes data om sikkerhet og effekt av covid-19-vaksiner hos gravide eller ammende kvinner for å informere om vaksineanbefalinger. De anbefaler at hvis en gravid eller ammende kvinne er en del av en gruppe (f.eks. helsepersonell) som anbefales å få en covid-19-vaksine, kan hun velge å bli vaksinert. Ytterligere vurderinger vedrørende bruk av covid-19-vaksiner hos gravide eller ammende mødre vil bli gitt når data fra kliniske fase III-studier og betingelser for FDA Emergency Use Authorization er evaluert.

Oxford University / AstraZeneca- og Pfizer / BioNTech-vaksinene er nå i bred sirkulasjon for bruk i Storbritannia. Det er ingen kjent risiko forbundet med å gi ikke-levende vaksiner under graviditet. Disse vaksinene er ikke-replikerende, så de kan ikke forårsake infeksjon hos verken kvinnen eller det ufødte barnet. Selv om tilgjengelige data ikke indikerer noen sikkerhetsbekymring eller skade for graviditet, finnes det ikke tilstrekkelig dokumentasjon til å anbefale rutinemessig bruk av covid-19-vaksiner under graviditet. Storbritannias Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) erkjenner imidlertid at de potensielle fordelene ved vaksinen er spesielt viktige for noen gravide kvinner, og at individuelle tiltak bør diskuteres med helsepersonell. Dette inkluderer gravide kvinner som har svært høy risiko for å få infeksjonen, eller kvinner med kliniske tilstander som gjør at de risikerer alvorlige komplikasjoner ved covid-19.
Veiledningen fra JCVI med hensyn til ammende kvinner og covid-vaksiner er endret, og gir nå råd om at ammende kvinner kan få Oxford University/AstraZeneca- og Pfizer/BioNTech-vaksinene. Men det endrer ikke det faktum at disse vaksinene er helt nye og ennå ikke er testet på gravide eller ammende kvinner eller spedbarn. Det finnes imidlertid ingen tilgjengelig dokumentasjon som indikerer at vaksinen utskilles i morsmelk og hvilken, hvis noen, effekt dette har på spedbarnet. Videre indikerer bevis fra andre ikke-levende vaksiner at det ikke er noen kjent risiko forbundet med å gi disse vaksinene. Den britiske regjeringen og UNICEF UK har derfor oppdatert sine anbefalinger ved å si at ammende kvinner kan vaksineres.

American College of Obstetricians and Gynecologists hevder at vaksiner ikke bør holdes tilbake fra gravide som oppfyller kriteriene for vaksinering basert på CDCs Advisory Committee on Immumnization Practices – anbefalte prioritetsgrupper, og at covid-19-vaksiner bør tilbys ammende kvinner på samme måte som ikke-ammende, når de oppfyller kriteriene for å få vaksinen basert på de skisserte prioritetsgruppene. Academy of Breastfeeding Medicine har også gitt råd om at personer som ammer, bør diskutere risikoer og fordeler ved vaksinering med helsepersonell, sett i forhold til risikoen for å pådra seg covid-19 og for å utvikle alvorlig sykdom. De legger til at Academy of Breastfeeding Medicine ikke anbefaler at ammingen avbrytes for personer som vaksineres mot covid-19.

Frem til covid-19-vaksine anbefales for alle gravide og ammende mødre, er det viktig å forebygge sykdommen med de eksisterende forholdsreglene. WHO, UNICEF og CDC anbefaler å fortsette ammingen av nyfødte barn, forutsatt at klinisk dokumentasjon tydelig viser at fordelene ved amming oppveier risikoen for infeksjon. Hvis du ammer og har mistanke om eller har testet positivt for covid-19, bør du praktisere de tre hovedreglene som anbefales av UNICEF: Bruk maske under matingen, vask hendene med såpe før og etter at du har berørt babyen, tørk av og desinfiser overflatene regelmessig.

Bruk av brystpumper og andre produkter

Hva er retningslinjene for lagring av brystmelk hvis jeg har covid-19?

Academy of Breastfeeding Medicine oppgir at selv om det fortsatt er ukjent om mødre med covid-19 kan overføre viruset via brystmelk, har begrensede studier om ammende kvinner med covid-19 og andre koronavirusinfeksjoner ikke påvist viruset i brystmelk. Ut fra dette perspektivet kan du følge de vanlige retningslinjene for oppbevaring av brystmelk (ABM og HMBANA).

Hvis du lagrer utpumpet brystmelk rent og trygt, kan du oppbevare den i romtemperatur, i kjøleskapet eller i fryseren, avhengig av hvor snart du skal bruke den.

 

Oppbevaringssted

Romtemperatur
16 °C til 25 °C

Kjøleskap
4 °C
eller kaldere

Fryser
-18 °C
eller kaldere

Tidligere fryst
brystmelk tint
i kjøleskapet

Sikker lagringstid

Opptil fire timer er best

Opptil seks timer for melk som er pumpet ut under svært rene forhold*

Opptil tre dager er best

Opptil fem dager for melk som er pumpet ut under svært rene forhold*

Opptil seks måneder er best

Opptil ni måneder for melk som er pumpet ut under svært rene forhold*

Opptil to timer i romtemperatur

Opptil 24 timer i kjøleskap

Må ikke fryses på nytt

* Svært rene forhold betyr at du må følge veiledningen i vår artikkel om rengjøring og sterilisering av brystpumpen samt retningslinjene fra CDC. Disse retningslinjene for oppbevaring og tining av brystmelk er anbefalinger – kontakt helsepersonell eller en ammespesialist for mer informasjon.

Hvis babyen din er på en nyfødt-intensivavdeling eller spesialavdeling, kan det hende sykehuset har strengere anbefalinger for rengjøring og oppbevaring.

Hvis du har utpumpet melk i kjøleskapet eller fryseren, må du alltid merke flaskene eller posene med mengde og dato for når melken ble pumpet ut, slik at du kan spore og ha kontroll på den lagrede melken.

Kan spedbarn ved nyfødt-intensivavdeling motta donormelk? Er dette trygt med tanke på covid-19?

De begrensede studiene på ammende kvinner med covid-19 og andre koronavirusinfeksjoner har ikke påvist viruset i brystmelk. Det er ikke kjent om mødre med covid-19 kan overføre viruset via brystmelken.

Donorbrystmelk pasteuriseres i de fleste land, og det er kjent at andre koronavirus ødelegges ved pasteurisering. For øyeblikket finnes det imidlertid ingen beviser for om viruset som forårsaker covid-19, SARS-CoV-2, (hvis det forekommer) blir ødelagt på samme måte.

Ytterligere informasjon er tilgjengelig fra i erklæringer fra European Milk Bank Association og Human Milk Banking Association of North America.

Kan jeg få covid-19 fra en kontaminert leiepumpe?

Kvalifiserte medarbeidere utfører rengjøring og service på leiepumper. Pumpene rengjøres med vann og såpe, og desinfiseres deretter før de kan brukes av en annen mor. Det finnes mange desinfeksjonsmidler, inkludert vanlig brukte desinfeksjonsmidler for sykehus, som er aktive mot membranvirus som det nye koronaviruset. For tiden anbefaler WHO å bruke:

 • 70 % etanol til desinfisering av gjenbrukbart dedikert utstyr (f.eks. termometre) mellom hver bruk
 • Natriumhypokloritt på 0,5 % (tilsvarende 5000 ppm) for desinfeksjon av overflater som berøres ofte i boliger eller helseinstitusjoner

Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er godkjent for Symphony og har dokumentert effekt mot SARS-CoV-2.

Ved bruk en brystpumpe for å pumpe ut brystmelk, enten det er en leiepumpe eller en innkjøpt personlig pumpe, må du vaske hendene før du berører noen deler av pumpen eller flasken, og følge CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesettet etter hver bruk.

Når det er tid for å levere Symphony-pumpen tilbake til utleiestasjonen, må pumpen og kofferten desinfiseres med et alkoholbasert desinfeksjonsmiddel.

Hva er anbefalingen for bruk av Medela-utstyr hvis en mor blir innlagt på sykehus på grunn av koronavirussykdom?

I henhold til Academy of Breastfeeding Medicine skal mødre som har til hensikt å amme / fortsette ammingen oppfordres til å pumpe ut brystmelk for å få i gang og bygge opp / opprettholde melkeforsyningen. Om mulig bør en dedikert brystpumpe leveres av sykehuset. Før moren pumper ut brystmelk, må hun vaske hendene grundig før hun berører noen av pumpe- eller flaskedelene, og ta nødvendige forholdsregler, som bruk av ansiktsmaske i minst 5–7 dager, til hoste og sekreter fra luftveiene har blitt drastisk bedre. Etter hver pumpeøkt skal alle deler som kommer i kontakt med brystmelk, vaskes grundig i henhold til sykehusets anbefalinger for rengjøring av pumpesettet, og utsiden av hele pumpen må desinfiseres grundig med 70 % etanol eller et annet alkoholbasert desinfeksjonsmiddel som er aktivt mot SARS-CoV-2.

Hvor lenge er koronaviruset stabilt på overflater som pumper/sett/tilbehør?

Ifølge en ny studie fra National Institutes of Health, CDC, UCLA og Princeton University-forskere i The New England Journal of Medicine fant forfatterne at alvorlig akutt luftveissyndrom koronavirus 2 (SARS-CoV-2) kunne påvises som følger:

i aerosoler

opptil 3 timer

på kobber

opptil 4 timer

på papp

opptil 24 timer

på plast

opptil 48 til 72 timer

på rustfritt stål

opptil 48 til 72 timer

Hvordan skal jeg rengjøre pumpeutstyret hvis jeg har covid-19?

Ved bruk av brystpumpe til å pumpe ut brystmelk, må du vaske hendene før du berører delene på pumpen eller flasken, og følge CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesettet etter hver bruk.  Det anbefales å la en person som ikke er syk mate spedbarnet med utpumpet brystmelk.

Er det fortsatt trygt å bruke Medela 24-timers pumpesett i henhold til produsentens retningslinjer for vask og tørk mellom hver bruk?

Medelas endagspumpesett er produkter for én bruker. Siden de ikke brukes av mer enn én person, er det ingen risiko for krysskontaminering fra flere brukere. Et nytt Symphony endagspumpesett er nødvendig etter maksimalt 8 pumpeøkter i løpet av 24 timer eller etter 24 timer.

Når du pumper brystmelk, må du vaske hendene før du berører deler av pumpen eller flasken, og følge CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesettet etter hver bruk.

Hva er anbefalingen for bruk av pumpesett for flergangsbruk under pandemien?

Det anbefales å bruke utstyret kun til én person. Dersom flere mødre bruker pumpen uten tilstrekkelig desinfisering, kan det utgjøre en helserisiko og føre til krysskontamering.

Kan jeg bruke sterilisering med kaldt vann, for eksempel Milton, til å desinfisere ammeutstyret mitt?

Milton Fluid er laget av en vannholdig oppløsning av natriumhypokloritt og 16,5 % natriumklorid. Den er egnet for sterilisering av ammeutstyr og mateutstyr. Ifølge produsenten er den effektiv mot koronaviruset. Dokumentasjon på virusdrepende effekt i henhold til europeiske normer: på 15 minutter NF T72-180 – effektiv mot rotavirus og koronavirus.

For å sterilisere utstyr for spedbarnsmating og brystmelk kreves nedsenking i en minimumsperiode på 15 minutter i henhold til produsentens instruksjoner. Medelas produkter er imidlertid ikke validert for sterilisering med kaldt vann.

Vil Medela kunne levere produkter? Kommer det til å være tilstrekkelig forsyning av oppsamlingssett for melk?

Vi kontrollerer hele forsyningskjeden vår nøye, og har bygget opp et dedikert covid-19-team som kontinuerlig vurderer situasjonen og samarbeider med våre leverandører og partnere for å sikre at produktene våre leveres til riktig tid, og for å sikre en uavbrutt produksjon. Selv om noen forsinkelser av enkeltprodukter per i dag ikke kan utelukkes, forventer vi for tiden ikke noen stor innvirkning på vår evne til å levere ønskede produkter til kundene våre. Situasjonen er selvsagt svært dynamisk, og vi kommer til å oppdatere denne informasjonen etter behov.

Hvordan brukes Medela leieutstyr sikkert når man er i isolasjon hjemme på grunn av koronavirussykdom?

 • Hvis du har leid en Symphony-pumpe til hjemmebruk, må du være oppmerksom på at alle pumper er rengjort med vann og såpe, og deretter desinfisert med vanlige desinfeksjonsmidler som er aktive mot koronavirus.
 • Ved bruk pumping av brystmelk med brystpumpe, enten det er en leiepumpe eller en innkjøpt personlig pumpe, må du vaske hendene før du berører noen deler av pumpen eller flasken, og følge CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesettet etter hver bruk. Det anbefales å la en person som ikke er syk mate spedbarnet med utpumpet brystmelk.
 • Hvis du returnerer en leiepumpe til utleiestasjonen, må du desinfisere pumpen og kofferten med et alkoholbasert desinfeksjonsmiddel.

Jeg har en underliggende medisinsk tilstand og har blitt rådet til å isolere meg, men jeg pumper ut melk til spedbarnet mitt på nyfødt-intensivavdelingen. Hva kan jeg gjøre?

Gratulerer med fortsatt pumping av brystmelk til spedbarnet ditt på nyfødt-intensivavdelingen!

Academy of Breastfeeding Medicine anbefaler at du vasker hendene dine grundig og tar nødvendige forholdsregler før du pumper ut brystmelk, før du tar på pumpe- eller flaskedeler, for eksempel å bruke ansiktsmaske i minst 5–7 dager, til hoste og sekreter i luftveiene er drastisk forbedret. Etter hver pumpeøkt skal alle deler som kommer i kontakt med brystmelk, vaskes grundig i henhold til CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesett, og hele utsiden av pumpen må desinfiseres grundig med 70 % etanol eller et annet desinfeksjonsmiddel som er aktivt mot koronavirus.

Sykehusets nyfødt-intensivavdeling kan gi deg oppsamlingsbeholdere for å pumpe ut og lagre utpumpet brystmelk.  Rene beholdere laget av næringsmiddelgodkjent, BPA-fri, hard plast eller glass er akseptable for oppbevaring av brystmelk. Beholderne skal ha lekkasjesikre lokk. Du må følge retningslinjene for oppbevaring av brystmelk ved nyfødt-intensivavdelingen og retningslinjene for risikoutsatte spedbarn (HMBANA), eller retningslinjene fra nyfødt-intensivavdelingen. Merk den utpumpede melken i henhold til retningslinjene fra nyfødt-intensivavdelingen.

Utpumpet brystmelk oppbevares i kjøleskap eller fryser så snart den er samlet opp. Sørg for at oppsamlet melk holdes i enten nedkjølt eller frossen tilstand under transport til nyfødt-intensivavdelingen. Sett beholderne i en isolert beholder som er egnet for transport, sammen med frosne gelpakker.  Frosne gelpakker er bedre egnet enn isbiter til å holde melken kald eller frossen.  

Kan man bruke melkedråper fra brystskjoldet?

Medela brystskjold er nyttige ammeprodukter for ammende kvinner som har såre brystvorter eller melkelekkasje. De beskytter såre brystvorter mot gnissing og gjør det mulig å samle opp melk som lekker ut mellom matingene.  Melk som samles opp i skallene skal kastes, og ikke gis til spedbarnet.

Jeg har symptomer mens jeg er på sykehuset, og må pumpe ut melk til mitt premature spedbarn. Kan jeg gjøre dette?

Ja. Ifølge Academy of Breastfeeding Medicine, WHO og CDC oppfordres du til å pumpe ut melken din for å sette i gang, bygge opp og opprettholde melkeforsyningen hvis du har covid-19 og har til hensikt å amme eller gi melk til babyen din. UNICEF i Storbritannia sier at støtte til og beskyttelse av amming bør videreføres for alle syke og for tidlig fødte spedbarn enten i overgangs- eller nyfødtpleie. Ifølge professor Paula Meier og førsteamanuensis Aloka Patel er brystmelk enda viktigere på nyfødt-intensivavdelingen fordi den reduserer risikoen for alle typer infeksjoner.

Nyere forskning har vist spesifikke fordeler ved å gi brystmelk som er relevant for covid-19-situasjonen. Forskere i Kina og USA har nylig funnet antistoffer mot det nye koronaviruset i melken til mødre som tidligere hadde hatt covid-19, noe som ytterligere støtter anbefalingen om å fortsette ammingen.

Vi anbefaler at du rådfører deg med sykehuspersonalet og følger nyfødt-intensivavdelingens spesifikke anbefalinger og retningslinjer for utpumping, merking, nedkjøling eller frysing av brystmelk, samt transport til nyfødt-intensivavdelingen.

Se også svaret på spørsmålet Kan jeg bruke sykehusets pumpe/en leiepumpe hvis jeg har covid-19? i avsnittet Bruk av brystpumper og andre spørsmål om produkter.

Ødelegges virus på melkeoppsamlingssettene for utpumping ved rengjøring i oppvaskmaskin?

Selv om vi fortsatt ikke vet så mye om dette nye koronaviruset, SARS-CoV-2, antas det at de fleste andre virus destrueres ved koketemperaturer. Ved bruk av brystpumpe til å pumpe ut brystmelk, må du vaske hendene før du berører deler av pumpen eller flasken, og følge CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesettet etter hver bruk.

For ytterligere fjerning av bakterier må pumpedelene desinfiseres minst én gang daglig etter at de er rengjort. Gjenstander kan desinfiseres med damp, kokende vann eller en oppvaskmaskin med desinfeksjonsfunksjon.

Jeg vil bruke et engangssett til Symphony-lånepumpen min. Kan jeg kjøpe et sykehus pumpesett?

Nei. Pumpesettene til engangsbruk er sykehusprodukter og selges ikke i butikker.

Kan jeg kjøpe Symphony engangssett for bruk med min personlige Medela-pumpe hjemme?

Nei. Symphony pumpesett for sykehus er bare kompatible med Symphony-pumpen.

Calma flaske/brystskjold/mateutstyr/smokker skal vaskes etter bruk. Kan de desinfiseres oftere?

Mateutstyr for spedbarn, flasker, tåtesmokker og smokker bør rengjøres etter bruk i henhold til CDC-anbefalingene for rengjøring av mateutstyr for spedbarn.

For ytterligere bakteriefjerning må gjenstandene desinfiseres med damp, kokende vann eller en oppvaskmaskin med desinfeksjonsfunksjon minst én gang daglig etter at gjenstandene er rengjort.

Hvis babyen din er innlagt på sykehus, følger du legens instruksjoner for rengjøring av mateutstyr for spedbarn.

Drepes koronaviruset ved koking av pumpetilbehør i vann?

Selv om vi fortsatt ikke vet så mye om covid-19, antas det at de fleste andre virus destrueres ved koketemperaturer. Ved bruk av brystpumpe til å pumpe ut brystmelk, må du vaske hendene før du berører deler av pumpen eller flasken, og følge CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesettet etter hver bruk.

For ekstra bakteriefjerning må pumpedelene, vaskefatet/-servanten og flaskebørsten desinfiseres minst én gang daglig etter rengjøring. Gjenstander kan desinfiseres med damp, kokende vann eller en oppvaskmaskin med desinfeksjonsfunksjon.

Er det trygt å oppbevare pumpetilbehøret i tørr luft mellom pumpingene?

Ja. Etter hver pumpeøkt skal alle deler som kommer i kontakt med brystmelk, vaskes grundig i henhold til CDCs anbefalinger for rengjøring av pumpesettet, som oppgir at rene pumpedeler, flaskebørster og vaskefat bør lufttørkes grundig før oppbevaring for å hindre bakterie- og muggvekst. Når delene er helt tørre, oppbevares de på et rent, beskyttet område for å hindre kontaminering under lagring.

Kan jeg ta med melk som er pumpet hjemme inn på nyfødt-intensivavdelingen til babyen min?

Brystmelk er den beste ernæringskilden for de fleste spedbarn, og beskytter mot mange sykdommer. Men, som CDC anmerker, er det mye vi ikke vet om covid-19-viruset.

Ifølge Academy of Breastfeeding Medicine er viruset ikke påvist i brystmelk i begrensede studier med kvinner med covid-19 og annen koronavirusinfeksjon. Det er viktig å følge strenge rengjøringsrutiner når du bruker brystpumpe til å pumpe ut brystmelk, vaske hendene før du berører deler av pumper eller flasker og følge CDC-anbefalingene for rengjøring av pumpesett etter hver bruk.

Vi anbefaler at du ser på CDC-retningslinjene og følger anbefalingene og retningslinjene fra nyfødt-intensivavdelingen angående merking, kjøling eller frysing av brystmelk, samt transport til nyfødt-intensivavdelingen.

Er det trygt å dele en Symphony pumpe med andre mødre hvis jeg ikke har en egen pumpe ved sengen min?

Symphony-pumpene er utviklet for å brukes av flere mødre. Pumpene rengjøres og desinfiseres av sykehuspersonalet før de kan brukes av en annen mor. Ved bruk av brystpumpe til å pumpe ut brystmelk, må du vaske hendene før du berører deler av pumpen eller flasken, og følge CDC-retningslinjene for rengjøring av pumpesettet etter hver bruk.

Generelt

Hvordan kan jeg beskytte meg selv og andre?

Offisielle organer som WHO og UNICEF anbefaler

 • å vaske hendene ofte og grundig med vann og såpe eller desinfiseringsmiddel, og unngå nær kontakt med personer som er syke. I tillegg må du ikke berøre øyne, nese og munn med uvaskede hender,
 • hoste og nyse i et papirtørkle, kaste det i en lukket søppelbøtte og vaske hendene. Alt dette bidrar til å minimere risikoen for spredning av infeksjon og sykdom.
 • Unngå å håndhilse, klemme eller kysse folk du hilser på.
 • Unngå nærkontakt med personer som åpenbart er syke.
 • Sosial distansering (hold tilstrekkelig avstand til andre).
 • Hold deg hjemme hvis du føler deg uvel. Hvis du har feber, hoste og pustevansker, må du oppsøke lege og ringe på forhånd. Følg anvisningene fra lokale helsemyndigheter.

Hvordan beskytter jeg babyen min mot covid-19?

Brystmelk er den beste ernæringskilden for de fleste spedbarn, og beskytter mot mange sykdommer. Men, som CDC anmerker, er det mye vi ikke vet om dette viruset. Hvis du er gravid eller ammer, anbefaler vi at du ser på CDCs retningslinjer og kontakter helsepersonell hvis du har spesifikke bekymringer.

 • Rengjør hendene ofte med såpe og vann eller alkoholbasert håndsprit
 • Unngå syke personer (som hoster eller nyser)
 • Rengjør og desinfiser høyrisikoflater daglig i vanlige områder i hjemmet (f.eks. bord, stoler med hard rygg, dørhåndtak, lysbrytere, fjernkontroller, håndtak, skrivebord, toaletter, vasker)
 • Vask gjenstander, inkludert vaskbare plysjleker, i henhold til produsentens instruksjoner. Om mulig, vask klær med varmest mulig vann, og la dem tørke helt. Skittentøy fra en syk person kan vaskes sammen med andres plagg.

En fullstendig gjennomgang av CDCs retningslinjer for covid-19 finnes på: www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-guidance-breastfeeding.html.

I tillegg finner du UNICEFs anbefalinger på:
www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know

Ta kontakt med lege hvis du har ytterligere spørsmål eller bekymringer.

Hvordan sprer koronaviruset (covid-19) seg?

Mye er fortsatt ukjent om hvordan sykdommen spres. UNICEF, CDC og WHO oppgir at spredning mellom personer hovedsakelig skjer ved at man puster inn dråper fra åndedrettsorganer som oppstår når en smittet person hoster eller nyser, på samme måte som influensa og andre åndedrettspatogener sprer seg. Disse luftveisdråpene lander også på gjenstander eller overflater, og personer som berører overflater som er kontaminert med viruset, kan bli infisert ved å berøre øyne, nese eller munn med kontaminerte hender. Covid-19-viruset kan overleve på overflater i flere timer, men kan drepes med enkle desinfeksjonsmidler.

Hva er symptomene på en koronavirusinfeksjon?

Hovedsymptomene omfatter

 • feber (over 37,8 °C),
 • hoste, dvs. akutt (nyutviklet) hoste og/eller
 • kortpustethet eller pustevansker og/eller tretthet

For helsepersonell

Hvordan bør helsepersonell informere mødre angående rengjøring av pumpene hjemme (Symphony eller egeninnkjøpt pumpe) under pandemien?

Symphony er en sykehusklassifisert brystpumpe for flere brukere, som brukes av innlagte pasienter, dagpasienter og ved hjemmebruk, og er utviklet for å brukes av flere mødre. Symphony-pumpene er tilgjengelige for utleie på apotek/utleiestasjoner og vedlikeholdes, rengjøres og desinfiseres før de kan brukes av en annen mor.

Pumper til personlig bruk, for eksempel Freestyle Flex eller Pump-in-Style, er konstruert for å brukes av bare én mor. Av hensyn til ytelse og hygiene eller mulig kontaminering skal disse ikke deles mellom mødre. Tenk på en tannbørste, det er også en personlig gjenstand.

Ved bruk av brystpumpe for flere brukere eller personlig bruk, må alle deler som kommer i kontakt med brystmelk, vaskes grundig i samsvar med CDCs retningslinjer for rengjøring av pumpesett.

Hva er anbefalingene for håndtering av beholdere med brystmelk etter pumping av melk fra COVID-19-positive eller mistenkt positive mødre i sykehusmiljø?

Flaskeoverføringsteknikk

Se mer informasjon på HMBANA-nettstedet

 • Sykepleieren som behandler moren sørger for håndhygiene og bruker personlig verneutstyr under rutinemessig pleie.
 • Sykepleieren henter melkebeholderne med én ren hånd med hanske, og åpner pasientens dør med den andre hånden.
 • Sykepleieren slipper flaskene ned i en ren oppbevaringspose som holdes åpen av en annen "ren" sykepleier som står utenfor rommet.
 • Den "rene" sykepleieren transporterer posen til barnerommet eller pleieren for bruk.

HMBANA anbefaler at hvis sykehusets infeksjonskontrollteam krever ytterligere forholdsregler, kan den aseptiske melkeoverføringsteknikken brukes til sikker overføring av melk til en ny oppbevaringsbeholder. Merk at flaskeoverføringsteknikken er den anbefalte metoden for å beskytte mengden og kvaliteten på brystmelken (f.eks. potensielt fettap ved overføring av råmelk).

Aseptisk melkeoverføringsteknikk

Hvis infeksjonskontrollteamet krever ytterligere forholdsregler, kan melken overføres fra den originale beholderen til en ny, ren beholder. Denne teknikken kan utføres av én pleier på pasientens rom. Se detaljert infografikk på HMBANA-nettstedet.

 • Pakk en stor oppbevaringspose i plast med rent utstyr før du går inn i morens rom. Utfør håndhygiene og ta på personlig verneutstyr før du går inn i rommet. Legg posen på disken eller bordet.
 • Desinfiser en arbeidsplass (sengebord eller benk). Etabler et "original"-felt. Åpne en stor plastpose som inneholder nye oppbevaringsbeholdere, men la beholderne ligge i posen. Utfør håndhygiene og ta på nye hansker. Opprett "ny"-felt (rent).
 • Bruk et rent papirhåndkle fra ny-feltet til å fjerne lokket fra morens originale flaske. Bruk et papirhåndkle til å ta den originale flasken og hell innholdet i en ny, ren flaske. Hvis melkevolumet er lite, overføres melken til en matesprøyte.
 • Transporter den rene oppbevaringsposen med de nye melkeoppbevaringsbeholderne til nyfødtavdelingen. Oppbevaringsbeholderne krever ingen ekstra forholdsregler. Ikke bruk kjemisk desinfeksjonsmiddel på melkeoppbevaringsbeholdere.

Kjemisk desinfeksjon

HMBANA anbefaler at det er unødvendig og utrygt å bruke kjemiske desinfeksjonsmidler på melkeoppbevaringsbeholdere. Desinfeksjonsmidler til sykehusbruk har bred antimikrobiell effekt for medisinsk utstyr og overflater som berøres mye. I likhet med andre ernæringsprodukter for pasienter, er beholdere for brystmelk IKKE overflater som berøres mye. Desinfeksjonsmidler har vanligvis EPA-registrerte etiketter som hindrer bruk på overflater som er i kontakt med matvarer eller matvarer. HMBANA støtter CDCs retningslinjer, som instruerer sykehus om å bruke desinfeksjonsmidler på overflater som berøres mye (f.eks. sengehester, IV-pumper), og å rengjøre overflater som er i kontakt med matvarer med rutinemessige hygieneprosedyrer. Hvis infeksjonskontrollteamet krever bruk av kjemisk desinfeksjonsmiddel, kan du samarbeide med ernærings- og miljøavdelingene for å finne et desinfeksjonsmiddel som er trygt å bruke på overflater som er i kontakt med matvarer.

Følg produsentens retningslinjer for bruk. Noen kjemiske desinfeksjonsmidler krever skylling med vann etter påføring. Høye eller middels konsentrasjoner av natriumhypokloritt (0,1 %-0,5 % kloroppløsning) skal aldri brukes på overflater som kommer i kontakt med matvarer.

Instruksjoner for rengjøring og desinfeksjon av Symphony for privat leie

Instruksjoner for rengjøring og desinfeksjon av Symphony på sykehus

 

COVID-19 Symphony cleaning and disinfection recommendations for hospitals

Hvilke desinfeksjonsmidler er godkjent for bruk med Symphony og har vist seg effektive mot viruset som forårsaker covid-19?

De fleste overflatedesinfeksjonsmidler for medisinsk utstyr forårsaker ikke mekanisk skade på Symphony. Instruksjonene og sikkerhetsinformasjonen fra leverandøren av overflatedesinfeksjonsmidler for medisinsk utstyr må alltid følges. Medela anbefaler å bruke et alkoholbasert overflatedesinfeksjonsmiddel (minimum 70 % alkohol eller ifølge EPA-retningslinjene for desinfeksjonsmidler for bruk mot SARS-CoV-2).

Følgende desinfeksjonsmidler er godkjent for Symphony og har vist seg effektive mot SARS-CoV-2 i henhold til produsenten og/eller tilgjengelig forskning. Tilgjengeligheten kan variere avhengig av hvor du befinner deg.

 • Meliseptol® rapid (B. Braun)
 • Hexaquart (B. Braun)
 • Incidin™ skum (Ecolab)
 • perform® (Schülke)
 • CaviCide1 (Metrex)
 • PDI® Sani Cloth® rengjøringsmiddel og/eller våtservietter
 • Isopropylalkohol
 • Hydrogenperoksid 3 % væske eller våtservietter
 • Såpe og vann

Listen over rengjøringsmidler angir hvilke rengjøringsmidler som er evaluert for kompatibilitet med Symphony. Rengjøringsmidler som ikke er evaluert eller som ikke har bestått testing for materialkompatibilitet, kan ha en ukjent eller skadelig innvirkning hvis de brukes på Symphony-overflaten. Virkningene kan omfatte kosmetisk nedbrytning eller svekket funksjonalitet, skade enhetens overflater eller etiketter, forårsake umiddelbar utstyrssvikt eller til og med forårsake langsiktige latente feil.

Covid-19, amming og graviditet: Fakta vs. fiksjon (innspilt nettseminar)

Ansvarsfraskrivelse

Informasjonen og materialet på dette nettstedet utgjør ikke, og er ikke ment å utgjøre, juridiske råd; All informasjon som er tilgjengelig på dette nettstedet, er kun ment for generelle informasjonsformål. Informasjonen på dette nettstedet utgjør kanskje ikke den mest oppdaterte informasjonen. Medela forbeholder seg retten til å supplere dette nettstedet når som helst, eller endre eller slette informasjon eller materiale på dette nettstedet.

Dette nettstedet inneholder lenker til andre tredjeparts nettsteder. Slike lenker er kun ment å gjøre det enkelt for leseren, brukeren eller nettleseren; Medela verken anbefaler eller støtter innholdet på tredjepartsnettsteder.

Informasjonen og materialet på dette nettstedet gis "som den er"; det gis ingen garanti om at innholdet er feilfritt. Selv om vi har forsøkt å sikre at informasjonen og materialet på dette nettstedet er nøyaktig og fullstendig, garanterer vi ikke at informasjonen og materialet på dette nettstedet eller knyttet til dette nettstedet er nøyaktig, fullstendig eller oppdatert.

Alt ansvar med hensyn til handlinger som er iverksatt eller ikke basert på innholdet på dette nettstedet, fraskrives herved uttrykkelig. Din bruk av innhold som finnes i eller er lenket til dette nettstedet skjer helt på egen risiko. Medela påtar seg ikke ansvar for eventuelle tap eller skader som oppstår på grunn av bruken av dette nettstedet eller innholdet på dette nettstedet.

Siste oppdatering: 11. januar 2021