Brystvortepleie for ammende mødre

Selv om amming er bra for deg og barnet ditt, kan det være tøft for brystvortene! Les våre tips og råd om brystvortepleie for å få hjelp til å holde sårheten i sjakk

Nipple care for breastfeeding mums
Medela expert Sioned Hilton
Sioned Hilton, health visitor, neonatal nurse and lactation consultant:
Trebarnsmor Sioned har støttet familier med babyer og småbarn i over 30 år. I tillegg til å arbeide med ammende og pumpende mødre, både på sykehus og i samfunnet, bidrar hun i foreldremagasiner og på konferanser, og holder workshops for helsepersonell.

«Amming skal ikke gjøre vondt», er et mantra nybakte mødre ofte får høre. Men mange synes at virkeligheten er en ganske annen de første dagene.

For det første blir de fleste kvinners brystvorter større og mer følsomme under graviditeten. Og når den nyfødte begynner å die fra dem, lager han trykk og sug som ikke ligner på noe de har vært utsatt for før (i hvert fall hvis du er førstegangsfødende).

Ammingene kan også ta lang tid, noen ganger opptil en time, og babyen kan die opptil 13 ganger i døgnet.1 Alt dette nye suget, trykket og spyttet kan gi såre brystvorter.

Tenk på lepper som blir såre og sprukne av vind eller sol. Jo mer du væter dem ved å slikke på dem, desto tørrere og mer skadet blir de. Derfor bruker man leppepomade for å lindre og beskytte dem, og for å hjelpe dem å heles. Det samme gjelder brystvortene.

Men sårheten bør ikke var lenge, etter hvert som du og babyen blir mer vant til amming i løpet av de første par ukene. Det er viktig å behandle problemer raskt, for å unngå ytterligere skade. Hvis brystvortene dine sprekker, begynner å blø eller gjør veldig vondt, skal du snakke med helsepersonell eller en ammespesialist så snart du kan.2

Men det er bedre å forebygge enn å kurere – så les mine tips til problemløsing nedenfor.

Kontroller babyens sugetak

Nøkkelen til smertefri amming er et godt sugetak. Når babyen tar sugetak, skal du rette brystvorten mot ganen hans. Dette hjelper ham med å ta sugetak på brystvorten og litt av areolaen (sirkelen med mørkere hud rundt brystvorten) under den. Når han har både brystvorten og litt av brystvevet i munnen, vil det hjelpe ham med å die ordentlig.3

Få babyens sugetak kontrollert av helsepersonell eller en ammespesialist de første dagene. De vil gi deg råd om hvordan du skal løse eventuelle problemer, og foreslå alternative ammestillinger for å hjelpe deg med å mate babyen på en så smertefri måte som mulig.

Vær oppmerksom på stramt tungebånd

Stramt tungebånd (ankyloglossia) berører 4 til 11 % av nyfødte.4 Det betyr at hudbåndet som fester tungen til bunnen av munnen, kalt frenumlum linguae, er for kort. En baby med for kort tungebånd klarer kanskje ikke å åpne munnen nok til å få inn mye av brystet når han dier, og tungen dekker sannsynligvis ikke det nedre tannkjøttet når han suger. Dette kan føre til såre brystvorter for deg og frustrasjon for ham.

Helsepersonell, en ammekonsulent eller ammespesialist må vurdere babyen for å bekrefte kort tungebånd. Om nødvendig kan det behandles med et enkelt inngrep der tungebåndet klippes. Dette utføres av helsepersonell og krever vanligvis ikke anestesi, og det kan bidra til å løse ammeproblemer umiddelbart.5

En lignende og mer sjelden tilstand er kort leppebånd, der båndet som fester overleppen til tannkjøttet er for kort. Korte tungebånd og leppebånd blir ikke alltid fanget opp ved nyfødtkontroller, så hvis du tror en av disse tilstandene er årsak til smerte i brystvortene, skal du be om råd raskt.4

Tips om pleie av brystvorter

 • Bare skyll brystene med vann når du bader eller dusjer. De små klumpene (Montgomerys kjertler) på areolaen produserer en olje som fukter og beskytter brystvortene dine. Såpe og dusjsåpe kan fjerne denne naturlige oljen, noe som fører til tørrhet og irritasjon.6
 • Lufttørk brystvortene eller klapp dem forsiktig med et håndkle. Tidligere ble kvinner bedt om å gni på brystvortene for å herde dem, men dette gjør man ikke lenger – heldigvis!
 • Du trenger ikke å rengjøre brystet eller brystvorten før amming. Faktisk kan bakterier fra overflaten på brystet bidra til å utvikle babyens tarmflora.7
 • Frisk brystmelk kan bidra til å hele skadede brystvorter,8 så prøv å massere inn noen dråper i dem før og etter mating.
 • Bytt ammeinnlegg ofte hvis de blir fuktige, for å redusere risikoen for bakterie- eller soppinfeksjoner, inkludert trøske.6
 • Unngå å øke intervallene mellom ammingene for å la brystvortene «hvile». Babyen må mates når han vil, for å holde seg frisk og vokse godt. Husk at hyppige amminger bygger opp og opprettholder forsyningen, så fortsett å amme gjennom eventuell sårhet.9

Nyttige produkter for pleie av brystvorter

 • Brystvortekrem laget av ultraren lanolin – et naturprodukt fra saueull. Den tilfører fuktighet og støtter tilheling. Det er uskadelig for kroppen, så du trenger ikke å vaske av lanolin før du ammer.
 • Hydrogelputer kan legges på såre brystvorter for å gi øyeblikkelig smertelindring ved amming, samt å gi ideelle forhold for tilheling. Du kan til og med legge dem i kjøleskapet for behagelig avkjøling.
 • Brystskjold passer inne i bh-en. De er fine for å hindre at klærne gnir mot såre brystvorter, og det er hull i dem slik at du fremdeles får luft på brystvortene for å hjelpe dem å heles.
 • Amme-bh-er er laget av enten et pustende materiale, som bomull, eller et stoff som tørker fort og fører overflødig væske bort fra skadede brystvorter.
 • Skjoldene er silikondeksler som passer over brystvortene, med små hull brystmelken kan renne gjennom når du ammer. De beskytter huden under og kan noen ganger gi babyer med dårlig sugetak noe fastere å ta tak i. Generelt skal skjold være en kortsiktig løsning. Hvis det oppstår problemer eller smerter, skal du rådføre deg med helsepersonell eller en ammespesialist.

Når skal du oppsøke legehjelp

Det er sant at når babyen og brystvortene dine er vant til amming, skal det ikke gjøre vondt. Det er verdt å gjenta at den vanligste årsaken til såre brystvorter er dårlig sugetak. Hvis en ammeekspert ikke har kunnet løse problemet ditt med smerte i brystvortene, kan du prøve en annen, og enda en hvis det trengs.

Hvis smerten i brystvortene fortsetter eller du oppdager uvanlige symptomer, skal du oppsøke helsepersonell eller en ammespesialist. Hvite flekker eller flak på brystvortene kan være trøske, hvitaktige eller blå brystvorter kan komme av en sirkulasjonssykdom som Raynauds sykdom (vasospasme), og puss eller varm rødhet er tegn på infeksjon.2

Referanser

1 Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day. Pediatrics. 2006;117(3):e387-395.

2 Berens P et al. Academy of Breastfeeding Medicine. ABM Clinical Protocol# 26: Persistent pain with breastfeeding. Breastfeeding Medicine. 2016;11(2):46-53.

3 Cadwell K. Latching‐On and Suckling of the Healthy Term Neonate: Breastfeeding Assessment. J Midwifery & Women’s Health. 2007;52(6):638-42.

4 Segal LM et al. Prevalence, diagnosis, and treatment of ankyloglossia: methodologic review. Canadian Family Physician. 2007;53(6):1027-1033.

5 O'Shea JE  et al. Frenotomy for tongue‐tie in newborn infants. The Cochrane Library. 2017.

6 Jacobs A et al. S3-guidelines for the treatment of inflammatory breast disease during the lactation period. Geburtshilfe und Frauenheilkunde. 2013;73(12):1202-1208.

7 Pannaraj PS et al. Association between breast milk bacterial communities and establishment and development of the infant gut microbiome. JAMA pediatrics. 2017;171(7):647-654.

8 Mohammadzadeh A et al. The effect of breast milk and lanolin on sore nipples. Saudi medical journal. 2005;26(8):1231-1234.

9 Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet, Gynecol, & Neonatal Nurs. 2012;41(1):114-121.

Relevante artikler
Relaterte produkter