Hva slags ammeutstyr trenger jeg?

Det finnes en mengde babyprodukter, tilbehør og klær på markedet – men hjelper de deg med ammingen? Se på vår praktiske liste for å finne det ut

What breastfeeding accessories do I need?

Hvis du planlegger å amme den nye babyen din, kan det hjelpe å ha det rette utstyret. Men du lurer kanskje på hva slags ammeutstyr du egentlig trenger og hva du kan klare deg uten. For å hjelpe deg med å bestemme deg har vi delt opp den potensielle ammereisen din i stadier, da behovene dine trolig vil endre seg over tid. Vi har også bedt ammende mødre om deres anbefalinger for babyprodukter og tips om hva de syntes var mest nyttig.

Ammeutstyr for å begynne å amme

De første dagene med babyen er vanligvis temmelig hektiske, så det lønner seg å være forberedt. Om du drar hjem tidlig etter fødselen eller du må bli på sykehuset i noen dager, er det noen ting du bør ha klart:

Hvis ammingen ikke går helt som planlagt, kan helsepersonell eller en ammespesialist råde deg til å bruke følgende:

  • Brystskjold hvis babyen strever med å ta sugetak, eller muligens hvis du har såre brystvorter. Generelt skal brystskjold være en kortsiktig løsning. Hvis det oppstår problemer eller smerter, skal du rådføre deg med helsepersonell eller en ammespesialist.
  • En brystpumpe for å lindre opphovning og/eller hjelpe deg med å etablere melkeforsyningen.
  • Noen mødre synes også at kjølende hydrogel-puter kan være lindrende i dagene etter fødselen, særlig når melken begynner å komme inn.

Dette syntes mødrene var mest nyttig

«Puter er en nyttig støtte for ryggen, bena og armene. Og ammeinnlegg for bryster som lekker og en amme-bh og løse topper for enkel tilgang (jeg fikk bh-er av god kvalitet omgjort til amme-bh-er, slik at jeg fikk mer støtte). Og vi brukte en bæresele hele tiden.» Tobarnsmor Zariya fra Sør-Afrika.

«Det viktigste produktet jeg ikke kunne klare meg uten, var hydrogel-puter. Jeg fikk disse de første dagene med amming, og jeg hadde aldri sprukne brystvorter eller noe særlig sårhet. Jeg sverger til dem og kjøper dem til alle som vurderer å amme.» Ettbarnsmor Camilla fra Australia.

«Det jeg måtte ha var noen som ga meg et glass vann, for jeg glemte stadig vekk å hente et før jeg begynte å amme!» Tobarnsmor Mag fra Frankrike.

«En termos slik at jeg kunne få noe varmt å drikke mens jeg var i sengen. Riktig mat og snacks. Svigermoren min lagde deilig kjøttgryte og pannekaker (jeg trengte å spise mye!). En pute til å støtte babyen, for jeg var utslitt. En behagelig stol, et nattlys for mating om natten og en pute å sitte på da jeg var blitt sydd – au!» Tobarnsmor Felicia fra Storbritannia.

«En forståelsesfull partner, venn eller bestemor som kan gi deg kopper med te og alt det andre du ikke kan hente selv når du sitter og ammer. Og ja, et lesebrett slik at du enkelt kan lese en bok med én hånd!» Ettbarnsmor Julie fra Spania.

Ammeutstyr mens du etablerer ammingen

I løpet av de første par ukene vil du og babyen din forhåpentligvis begynne å få taket på ammingen. Ammingene vil være ganske hyppige og tidkrevende. Her er noen ting som kan gjøre livet enklere og mer behagelig mens brystmelkforsyningen din etableres, og også senere:

Før eller senere vil du ønske å forlate hjemmets lune rede og ta med deg babyen ut. Les «Amming ute blant folk» for flere tips om å amme babyen din når du er ute.

Dette syntes mødrene var mest nyttig

«Det viktigste for meg var amme-bh-er, engangs-ammeinnlegg og store gaskluter til å tørke opp søl med og til å dekke til babyen eller brystene mine. Lanolinkrem var også et absolutt must for sprukne brystvorter, og vide topper og jakker gjorde det lettere å amme.» Trebarnsmor Tatjana fra Sveits.

«Det nyttigste produktet var en god, U-formet ammepute. Jeg hadde også en gyngestol som, i en bestemt vinkel var veldig behagelig å amme babyen i. Jeg hørte alltid på musikk for å slappe av.» Tobarnsmor Violeta fra Romania.

«En drikkeflaske som ikke lekker selv om den er åpen, slik at du kan ha den liggende ved siden av deg i sofaen eller sengen. Og en app som holder orden på ammingene og minner meg om hvilket bryst babyen tok sist.» Ettbarnsmor Francesca fra Storbritannia.

«Melkeoppsamlere som du legger i bh-en for å samle opp melken som lekker. Jeg hadde så mye overforsyning at de var helt uunværlige.» Tobarnsmor Lisa-Maria fra Sveits.

«Jeg elsket ammesjalet mitt med en D-ring, som ga babyen min privatliv og minimerte forstyrrelsene når vi var på farten. En Ikea Poäng-stol med lett vugging var et billig alternativ til de ekstremt overprisede glidestolene. Jeg syntes at vaskbare ammeinnlegg absorberte veldig godt, og gulpekluter kunne brukes til tusen ting. Det produktet jeg skulle ønske jeg hadde kjøpt, var Medela Hands-free Pumpe-Bustier. Den ville ha gjort det så mye lettere å pumpe!» Ettbarnsmor Camilla fra Australia.

Babymatetilbehør for å pumpe ut melk

På ett eller annet stadium i ammereisen din trenger du kanskje å bruke en brystpumpe for å pumpe ut melk til babyen. Hva slags pumpe du trenger, avhenger av situasjonen og hvor mye melk du vil pumpe ut. Avhengig av hvor ofte du planlegger å pumpe, kan du også trenge:

Dette syntes mødrene var mest nyttig

«Helt i begynnelsen, da brystene mine føltes som de skulle eksplodere, brukte jeg en Medela elektrisk brystpumpe – akkurat nok til å få ut den overflødige melken uten å stimulere brystene for mye. Det sparte meg for mye ubehag.» Trebarnsmor Tatjana fra Sveits.

«Jeg brukte Medela Freestyle dobbel elektrisk brystpumpe for å øke melkeforsyningen min, med Hands-free Pumpe-Bustier til å holde den på plass, slik at jeg kunne bruke hendene. Den var helt super.» Ettbarnsmor Amy fra Storbritannia. 

Relevante produkter
Medela ammeinnlegg for engangsbruk Safe & Dry™ ammeinnlegg engangsbruk

Medelas ultraabsorberende ammeinnlegg er utviklet for kraftig brystmelklekkasje – særlig i den første tiden etter fødselen – og holder deg tørr, komfortabel og sikker både ...