Slik får du ammerådgivning

Mange mødre oppdager at de trenger ammerådgivning, spesielt rett etter at barnet er født. Hvor kan jeg henvende meg for å få det?

Getting help with breastfeeding from a lactation consultant

Selv om amming er lett for noen mødre og babyer, er det mange andre som trenger litt ekstra hjelp. Men det er mye du kan gjøre for å forebygge problemer og for å få en god start på ammingen.

Før fødselen

Det er lurt å gå på et svangerskapskurs. Der lærer du hvor viktig det er med hudkontakt for sette i gang melkeforsyningen, og du får trolig andre ammeråd også. Kurslederen kan gi deg en liste over ammeveiledere, ammespesialister eller støttegrupper. Hvis ikke, kan du notere deg lokale eksperter og ammehjelp, og finne ut om det arrangeres grupper i nærheten.

Husk også å inkludere amming og å få tidlig hudkontakt med babyen i fødselsplanen din. Dette bidrar til å sikre at helsepersonellet som tar seg av deg, vet hva du ønsker.

Hvem kan gi ammerådgivning?

Hvis du trenger hjelp etter at babyen er født, skal du oppsøke råd med én gang. Et lite problem kan raskt bli verre, men de fleste problemene kan fikses raskt og enkelt hvis man gjør det tidlig.

Helsepersonell, som jordmødre, sykepleiere og leger, har ofte standardopplæring i ammeveiledning. Hvis du har mer komplekse behov, er det lurt å oppsøke fagfolk med spesialopplæring. Disse faller inn under to brede kategorier – 1. ammehjelpere og 2. ammespesialister, som består av ammeveiledere og rådgivere:

Ammehjelpere

Dette er mødre som selv ammer babyene sine, og som har fått opplæring i å hjelpe med hverdagsproblemer. De kan fortelle deg om babyen din har et godt sugetak og får i seg nok melk. Hvis babyen din ikke tar godt sugetak, kan de hjelpe deg med å finne en bedre måte å plassere ham på. Hvis de oppdager et problem de ikke kan hjelpe deg med, vil de kunne henvise deg til noen som kan.

Ammerådgivere

Ammerådgivere har mer inngående kunnskap og kan hjelpe deg med mange av de mer kompliserte problemene, som en baby som ikke legger på seg nok eller som nekter å ta sugetak.

Ammeveiledere

Du trenger en ammeveileder for mer komplekse problemer, som å diagnostisere lav melkeforsyning og hjelpe mødre med premature babyer. De bærer tittelen IBCLC, noe som betyr at de er medlem i International Board of Certified Lactation Consultants og har fått omfattende opplæring – besøk nettstedet deres for å se om noen er registrert.

Hvilke problemer kan en ekspert hjelpe meg med?

Her er en oversikt over noen av de vanligste ammeproblemene, med lenker til ytterligere råd.

En baby som ikke vil ta sugetak

Ideelt skal den nyfødte ta sugetak i løpet av de første timene. Hvis han ikke gjør det, eller hvis sugetaket er ubehagelig, kan en jordmor eller ammehjelper sjekke det. Ikke vær redd for å be om å få sugetaket kontrollert på nytt, selv om det ble gjort på fødestuen. Hvis babyen fremdeles ikke tar sugetak etter et døgn, og du ikke lenger er på fødestuen, kan en IBCLC-ammeveileder gi ytterligere rådgivning. Les mer om hvordan du får et godt sugetak.

Såre brystvorter

Såre brystvorter skyldes nesten alltid at babyen ikke har et godt sugetak, og en ammehjelper eller rådgiver kan hjelpe deg med å justere stillingen hans. Hvis smerten er alvorlig eller vedvarende også etter justeringer, kan en IBCLC-ammeveileder se etter en årsak som kan ha blitt oversett tidligere. Les mer om såre brystvorter.

Brystspreng

Den beste måte å unngå brystspreng på – bryster som blir ubehagelig fulle og harde når melken «kommer inn», vanligvis rundt dag to til fire – er å amme babyen ofte. En ammekonsulent kan vise deg hvordan du masserer brystene og håndpumper eller pumper for å lette på trykket. Hvis babyen din ikke kan die på grunn av brystspreng, bør du oppsøke en jordmor, helsestasjon eller en ammekonsulent. Les mer om brystspreng.

Bekymring om melkeforsyning

Mange mødre bekymrer seg for melkeforsyningen de første dagene. En ammehjelper, jordmor eller sykepleier kan forsikre deg om at det er vanlig at babyen spiser hver time eller annenhver time i denne perioden. Så lenge han produserer godt med våte og skitne bleier og legger på seg nok, skal alt være i orden. Les mer om hva du kan forvente den første uken med amming.

Hvis babyen ikke legger på seg, vil en ammerådgiver eller ammeveileder kunne utarbeide en mateplan for å sikre at han får nok næring og at melkeforsyningen din er ivaretatt. Les mer om lav melkeforsyning.

Det gjør godt å snakke

Noen ganger vil du kanskje bare bli forsikret om at atferden til babyen din – som å die veldig ofte eller våkne ofte om natten – er normal, særlig hvis du er førstegangsmor. I slike tilfeller kan det virke beroligende å snakke med noen som har ammet og som vet hva man kan forvente, som en ammehjelper eller rådgiver.

Det viktige er å huske på at selv om det kan være slitsomt til å begynne med, kan amming være veldig enkelt og greit med riktige forberedelser og riktig veiledning. Og hvis det oppstår problemer, kan du komme på rett kurs igjen med eksperthjelp.

Relevante artikler
Relaterte produkter