Undervisningsmateriell

Vi arbeider for å spre kunnskap blant helsepersonell og mødre, slik at de kan videreutvikle bruken av den fantastiske brystmelken. På denne siden kan du laste ned det nyeste undervisningsmateriellet vårt.

Se våre seksjoner om nyfødt-intensivavdelinger og forskning for å finne mer informasjon om våre løsninger for nyfødt-intensivavdelinger og forskningsaktiviteter.

E-boken Vitenskapen om den fantastiske brystmelken

Medela Amazing Breast Milk e-book promotion

Amming er spesielt, vakkert og praktisk – akkurat som vår gratis e-bok. Denne interaktive, digitale veiledningen hjelper mødrene gjennom alle de viktige trinnene i melkeproduksjonen.

Les nå

Hva er "normalt" når det gjelder amming?

What is-normal in breastfeeding

Dr. Jacqueline Kent, en ledende ammeforsker fra University of Western Australia, har gjennom sitt arbeid lyktes med å omdefinere grensene for "normal" amming. Omfanget for hva som er "normalt" er stort når det gjelder fullamming med tanke på hvor lenge spedbarn ammer, hvor lang tid man bruker på hver ammeøkt og hvor mye melk spedbarnet inntar ved hver ammeøkt. Hvert spedbarn er unikt, akkurat som hver voksen er unik. Etter hvert som spedbarn vokser fra 1 til 3 måneder, ammer de sjeldnere, raskere og inntar mer melk ved hver økt. Men interessant nok er mengden de inntar per dag stabil i opptil 6 måneder. Ett av de viktigste resultatene av denne forskningen er innvirkningen på mor; måling av ammemønstre bidrar til å forsikre foreldre om at ammingen deres er normal. Den kan også opprettholde eller forbedre selvtilliten til ammende mødre.

Last ned infografikk PDF, 60 KB

Hva gjør brystmelk så fantastisk?

What makes breast milk so amazing

Brystmelken er en unik og fascinerende levende væske. Brystet er organet som produserer brystmelk med riktige næringsstoffer i en mengde som er perfekt tilpasset spedbarnets behov. Brystmelken inneholder også stamceller og immunfaktorer, og endrer smak avhengig av hva mor spiser! Brystmelk er spesifikt utformet for spedbarn. Brystmelk har f.eks. rundt 4 % fett, mens melk fra seler og hvaler inneholder rundt 50 % fett for å dekke artsspesifikke behov.

Hjernen er det organet i kroppen som har høyest fettinnhold! Spedbarnets hjerne dobles nesten i masse de første 6 månedene, noe som gjør de unike komponentene i brystmelken, spesielt fettstoffene, så viktige for optimal hjerneutvikling! Det er tusenvis av forskjellige ingredienser i brystmelk, og de fleste av dem kan ikke reproduseres på kunstig vis. Forskerne oppdager stadig nye komponenter, noe som gjør dette til en spennende forskningsreise som Medela er stolt over å være del av.

Last ned infografikk PDF, 186 KB

Starte melkeproduksjonen

Initiat milk production

Alle mødre gjennomgår den samme laktasjonsprosessen for å oppnå tilstrekkelig melkeproduksjon, uavhengig av om de føder på termin eller prematurt. Denne melkeproduksjonsreisen kan beskrives som en sammenhengende serie på fire trinn:

  • Utvikling – utvikle brystvevet
  • Igangsetting – starte melkeproduksjonen
  • Oppbygging – bygge opp melkeproduksjonen
  • Opprettholding – opprettholde melkeproduksjonen

Fordi trinnene er forbundet med hverandre, er det viktig å gjøre det riktig fra starten av. Det har en betydelig innvirkning på vellykket, langsiktig melkeproduksjon.

Last ned infografikk PDF, 106 KB

Optimalisering av melkeutdriving

Optimising milk removal

For å oppnå tilstrekkelig melkeproduksjon må mødrene utvikle, få i gang, bygge opp og opprettholde laktasjonen. Hvis mor er avhengig av pumpe, er det utrolig viktig å optimere melkeutdrivningen ved bruk av pumpen.

Etter igangsettingen, når melken er kommet, er det en stor fordel å bruke 2-Phase Expression-teknologi og dobbeltpumping, hvis en brystpumpe skal brukes for å støtte oppbyggingen og opprettholdelsen av laktasjonen. Infografikken forklarer årsakene til dette, og inneholder tips og triks som hjelper mødre å gjennomføre en behagelig og effektiv pumpeøkt.

Last ned infografikk PDF, 70 KB

Får babyen min nok brystmelk?

Is my baby getting enough breast milk?

Det er ganske vanlig for mødre å lure på om barnet faktisk drikker nok melk på brystet. I en verden der alt måles, ikke å kunne se hvor mye melk babyen drikker kan være stressende. Faktisk er disse bekymringene for melkeforsyning ofte sitert grunner til å slutte å amme i løpet av de første månedene.

Vi har laget en enkel infografikk, som kan gis ut til gravide kvinner og mødre i de tidlige dager, og påpeker de tre enkle måtene å fortelle om barnet deres får nok melk: vekt, bleier og oppførsel. Denne infografikken fremhever også måter å øke melkeforsyningen på hvis det er tegn på at moren ikke har nok melk.

Last ned infografikk PDF, 87 KB

Tilpassing av brysttrakt

Picture of breastshield fitting factsheet

En godt tilpasset brysttrakt er ikke bare viktig for komforten, den hjelper også med pumpeeffektiviteten. Brysttrakter som er for store eller for små kan redusere melkemengden som fjernes fra brystet, og kan forårsake ubehag. Derfor bør brystvortenes diameter måles for å velge brysttrakt i riktig størrelse før brystene pumpes. Det er viktig å kontrollere brystvortenes bevegelse i brysttrakten under pumpingen og vurdere passformen på nytt over tid. Dette fordi bryst- og brystvortestørrelse kan endre seg i løpet av pumpereisen.

Last ned produktdatablad PDF, 346 KB

Grunnen til at ditt valg av brysttrakt er nøkkelen til vellykket pumping

Bryster og brystvorter finnes i alle fasonger og størrelser, og kan endre seg i løpet av ammereisen. Brysttrakten består av 2 deler – trakten, som avgjør brysttraktstørrelse, og flensen, som følger brystfasongen. Melkekanalene og brystvorten utvider seg midlertidig under både amming og pumping. Det betyr at brysttrakten alltid må være litt større enn brystvorten. Det er også svært viktig å ha det komfortabelt under pumpingen. Faktorer som påvirker komforten kan være brysttraktstørrelse, brystvortens bevegelse ved pumping, vakuumstyrke på brystpumpen og kroppens stilling. Forbedring av komfort hjelper med å optimalisere pumpingen.

Last ned produktdatablad PDF, 331 KB

Melkestrøm og sammenklemte kanaler

Hva skjer hvis det kommer et for stort press på brystet og dermed presser på melkegangene, som ligger like under hudoverflaten? Når mødre bruker en brysttrakt som ikke passer korrekt, kan dette føre til ubehag og nedsatt melkestrøm. Hvis melken ikke kan renne fritt, vil brystet ikke bli drenert ordentlig og mødre oppnår derfor ikke den optimale pumping. Dette kan poteniselt føre til andre utfordringer.

Vi har sammensatt en enkel infografikk som kan brukes av pleiepersonalet og kan også gis ut til mødre som er brystpumpeavhengig. Infografikken er lett å forstå og forklarer tydelig om brystets anatomi, endringer i brystet under en nedstrømningsrefleks og hvorfor det er viktig å bruke den riktige størrelsen brysttrakt under pumping. Denne infografikken vil hjelpe moren til å oppnå en god melkestrøm og unngå ubehag.

Last ned produktdatablad PDF, 116 KB

Er donert brystmelk det samme som egen brystmelk?

Mother's milk vs donor milk

Pasteurisert donert brystmelk er blitt standard når egen brystmelk ikke er tilgjengelig. Selv om egen brystmelk og donert brystmelk ofte samlet kalles "brystmelk", er det viktige forskjeller på de to. Dette gjelder ikke bare bioaktivitet, men i helsemessige faktorer, modenheten i melkekjertler (prematur melk sammenlignet med melk på termin), trinn i laktasjonen (råmelk, overgangsmelk eller moden melk) samt forsyningskostnader.

Egen brystmelk skal alltid være førstevalget fremfor donert brystmelk. Selv om donert brystmelk er mye bedre enn brystmelkerstatning og er en verdifull ressurs for utsatte spedbarn, er den ikke like bra som egen brystmelk. Alle forsøk på å hjelpe mødre til spedbarn født før termin og utsatte barn med å igangsette, bygge opp og opprettholde egen melkeforsyning på en effektiv måte bør prioriteres.

Last ned infografikk PDF, 2,4 KB

Ammestøtte, fra sykehus til hjemmet

Breastfeeding support: the right technology

Hver eneste ammende mor har en unik opplevelse. Noen mødre opplever ammingen som enkel og ukomplisert, mens andre opplever amming som mer utfordrende. Uansett hvilken opplevelse de har hatt, ammer alle mødre bedre med støtte fra familie, venner og ofte med hjelp fra en god brystpumpe.

Alle mødre har forskjellige behov, avhengig av hvor i ammereisen de befinner seg. Mens manuelle brystpumper er flotte for mødre som tilbringer det meste av døgnet med spedbarna sine, er sykehusklassifiserte doble elektriske brystpumper et bedre valg for mødre som ofte er borte fra spedbarna grunnet jobb eller helseproblemer.

Last ned plakat PDF, 1,1 MB

Verdien av brystmelk ved nyfødt-intensivavdelingen

Value of mother's milk in the NICU

Verdien av mødre som produserer tilstrekkelige mengder melk ligger i det faktum at brystmelk reduserer forekomsten, alvorlighetsgraden og risikoen for sykdommer hos premature spedbarn og spedbarn på sykehus. Det ligger også en viktig verdi i en dose-respons-opptreden – mer melk, flere fordeler – med en spesielt sterk innvirkning de første månedene av spedbarnets liv.

Hver dråpe brystmelk teller for premature spedbarn. Den inneholder antimikrobielle, betennelseshemmende og immunmodulerende faktorer som kompenserer for mange aspekter av spedbarnets umodne immunsystem gjennom varierte mekanismer med gjensidig påvirkning. Disse mekanismene inkluderer spesifikke brystmelkkomponenter som ikke finnes i melken til andre pattedyr. Sammen gir de beskyttende og næringsrike komponentene i egen brystmelk en reduksjon i forekomsten og alvorlighetsgraden av prematurrelaterte morbiditeter og sykehusinnleggelser etter utskrivelse fra nyfødt-intensivavdelingen.

Last ned infografikk PDF, 146 KB

Helsemessige og økonomiske fordeler ved brystmelk for premature spedbarn

Brystmelk består av tusenvis av forskjellige komponenter som beskytter og fremmer optimal utvikling hos spedbarnet. For tidlig fødte spedbarn som mates med brystmelk får betraktelig bedre helseeffekter enn spedbarn som får brystmelkerstatning. Blant disse virkningene er reduksjon i risiko for sykdommer som tarmkatarr, sepsis, krybbedød, mellomørebetennelse, leukemi og fedme. Ettersom brystmelk reduserer forekomsten av noen av de mest alvorlige komplikasjonene betraktelig, forbedrer den effektene på både kort og lang sikt. Dette gir helsemessige og økonomiske fordeler for spedbarn og familiene deres med tanke på økt livskvalitet, lavere pleiekostnader på sykehus og i helsevesenet samt høyere produktivitet for samfunnet.

Last ned brosjyre PDF, 2 MB

Øke bruken av brystmelk ved nyfødt intensiv avdeling

NICU scorecard

Dette scorekortet brukes som veiledning for å forbedre kvaliteten gjennom evidensbaserte indikatorer som muliggjør egenvurdering av brystmelk- og ammepraksis ved nyfødt-intensivavdelingen.

Helsepersonell kan raskt vurdere gjeldende retningslinjer og praksis. Klinikere vil kunne gi laktasjons- og ammepleie av høyeste kvalitet for den mest sårbare delen av befolkningen ved å identifisere eventuelle svakheter og iverksette initiativer for å forbedre kvaliteten.

Snakk med en undervisningsrepresentant fra Medela, din partner for laktasjonspleie og brystmelk, for å få mer informasjon.

Last ned scorekort PDF, 169 KB

Løsninger for utvikling av matingsprosessen ved nyfødt intensiv avdeling

Medela mener at ammeutviklingen er en kontinuerlig prosess, og tilbyr derfor en ammeutviklingsportefølje som har som mål å gi melk til spedbarn innlagt på sykehus – ikke bare på en måte som er mest mulig lik amming, men også på en måte som støtter spedbarnets ammeevne og modning. Medela hjelper ansatte ved nyfødt-intensivavdelinger å finne den optimale løsningen for enhver situasjon ved mating med brystmelk til for tidlig fødte spedbarn. Denne oversikten over Medelas ammeløsninger ved nyfødt-intensivavdelinger er en inngangsport til mer detaljerte materialer og initiativer dedikert til brystmelk og amming av for tidlig fødte spedbarn.

Disse partnerskapene er en modell som viser hvordan næringsliv og akademikere kan jobbe sammen. Resultatene av denne forskningen genererer kunnskap som ofte utfordrer grunnleggende prinsipper.

Medelas engasjement innen forskning, både produktrelatert og annen forskning, er mer enn bare ord.  Medela, et virkelig forskningsbasert selskap, skal fortsette sin forskningsreise inn i fremtiden.

Last ned brosjyre PDF, 3,7 MB
Last ned forskningsevaluering PDF, 834 KB

Brystmelksikkerhet og infeksjonskontroll ved nyfødt intensiv avdeling

«Sikkerhet og infeksjonskontroll» forskningsrapport

Brystmelk har sterke infeksjonsdempende egenskaper som bidrar til å hindre vekst av mikrober. På grunn av brystmelkens unike sammensetning oppstår et sammensatt sett av utfordringer som gjør den utsatt for kontaminering ved oppsamling, oppbevaring og håndtering ved nyfødt intensiv avdeling. Selv om fordelene ved brystmelken i stor grad oppveier infeksjonsrisikoene, er det svært viktig at brystmelkbanen er optimert for å sikre trygghet og infeksjonskontroll. Medela streber etter å levere kunnskap og produkter som hjelper med å forbedre brystmelkbanen ved nyfødt intensiv avdeling. Vi støtter ansatte ved nyfødt-intensivavdelinger med evidensbaserte løsninger for sikker og hygienisk håndtering av brystmelk.

Last ned brosjyre PDF, 5,3 MB
Last ned forskningsevaluering PDF, 676 KB

Logistiske løsninger for brystmelk ved nyfødt-intensivavdelinger

«Logistikk» forskningsrapport

Nyfødt-intensivavdelinger arbeider for å gi for tidlig fødte spedbarn en stor dose brystmelk fra egen mor. Nyfødt-intensivavdelingene må optimalisere hele banen for å ivareta mengden og kvaliteten på brystmelken. Når et spedbarn ikke dier ved brystet, bør hovedmålet være å hjelpe dem å få fordelene ved brystmelk. Medela har vurdert potensielle risikoer og logistiske utfordringer som en nyfødt-intensivavdeling står overfor, og gir de ansatte ved avdelingen en oversikt over evidensbaserte logistiske prosedyrer for håndtering av brystmelk ved avdelingen, samt hvordan Medelas løsninger kan være til hjelp ved standardiseringen av denne brystmelkbanen.

Last ned brosjyre PDF, 4,9 MB
Forskningsevaluering PDF, 895 KB

Det lakterende brystets anatomi

Da Dr. Donna Geddes fra University of Western Australia utførte ultralydskanning på det lakterende brystet, begynte hun å sette spørsmål ved de anatomiske diagrammene som var å finne i lærebøkene. Forskningen gjennomført på The University of Western Australia førte til banebrytende oppdagelser som omgjorde det meste av vår tidligere forståelse av anatomien i et lakterende bryst.

Last ned produktdatablad PDF, 1,1 MB

Forskning er i vårt DNA

Research is in Medela's DNA

Medela er et forskningsbasert selskap som investerer i grunnleggende og undersøkende forskning sammen med ledere med global nøkkelekspertise. Dette gir oss et vitenskapelig grunnlag for produktinnovasjon og klinisk praksis. Medela puster liv i forskningen gjennom disse aktivitetene.

Vi skaper langvarige forhold med universiteter, sykehus og forskningsinstitusjoner over hele verden. Disse partnerskapene er en modell som viser hvordan næringsliv og akademikere kan jobbe sammen. Resultatene av denne forskningen genererer kunnskap som ofte utfordrer grunnleggende prinsipper.

Medelas engasjement innen forskning, både produktrelatert og annen forskning, er mer enn bare ord. Medela, et virkelig forskningsbasert selskap, skal fortsette sin forskningsreise inn i fremtiden.

Last ned infografikk PDF, 703 KB